Cariera Micăuți a devenit ținta unor presiuni din partea administratorului unei firme, dar și a unor exponenți politici, afirmă avocatul Andrei Iosip. Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a declarat că acuzațiile lansate public de Dumitru Ciobu, administrator de companie, și susținute public de deputatul Nicolae Ciubuc, nu corespund adevărului, având drept scop blocarea activității și denigrarea administrației Carierei Micăuți.
Potrivit avocatului, nu este adevărat că la Carieră se muncește în lipsa actelor permisive legale sau în lipsa dreptului de posesie asupra terenurilor pe care se efectuează exploatarea zăcămintelor. Constatările ar fi fost făcute de către Comisia de anchetă a modului de exploatare a substanțelor minerale utile, drept urmare a unei petiții adresate de Dumitru Ciobu, administrator al SRL „Ex-Stone”, care ar fi sesizat presupuse ilegalități în activitatea Carierei. Andrei Iosip a declarat că, încă începând cu luna iunie a anului 2020, un grup de persoane, organizat și condus de către Dumitru Ciobu, a încercat ilegal să blocheze activitatea Carierei Micăuți, cu scopul de a determina cumpărarea de la compania SRL „Ex-Stone”, administrată de Dumitru Ciobu, a trei loturi de teren agricole, cu suprafața de 14 ha, la un preț exorbitant de 114 milioane de lei.
Avocatul a relatat că, începând cu 18 iulie 2019, Cariera Micăuți a fost declarată insolvabilă, însă continuă să-și desfășoare activitatea economică în regim normal și să stingă creanțele creditorilor. Odată cu încheierea unui acordului adițional la contractul pentru atribuirea în folosință a sectoarelor de subsol pentru extragerea substanțelor minerale utile, a survenit necesitatea modificării proiectului de execuție și proiectului perimetrului minier a zăcământului de calcar, spune avocatul. Cariera Micăuți a încheiat cu Iuvesvet Engineering contractul privind elaborarea proiectului perimetrului minier la 14 iulie 2020. Ulterior, Iuvesvet Engineering a comunicat despre identificarea unor neconcordanțe între cantitățile de substanțe minerale utile extrase de facto și cele indicate în dările de seamă. Respectiv, a fost necesar de a reevalua zăcămintele minerale.
Cariera Micăuți a solicitat Întreprinderii de Stat Expediția Hidrogeologică să efectueze reevaluarea și reestimarea zăcămintelor minerale. La 19 noiembrie 2020, Cariera Micăuți a încheiat cu Expediția Hidrogeologică contractul privind executarea lucrărilor de reevaluare și reestimare a zăcămintelor minerale la Cariera Micăuți. Avocatul precizează că activitatea de extragere a zăcămintelor minerale s-a realizat conform planului pentru anul 2020, aprobat de către Inspecția Securității Industriale în domeniul folosirii subsolului. Pentru efectuarea exploziilor în perimetrul dat, Î.S. INMEX a obținut de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică permisurile.
Andrei Iosip spune că actualmente la Cariera Micăuți, care este în proces de insolvabilitate, activează 115 salariați, iar fondul de salarizare este de a 1,2 milioane lei lunar. Restanțe la plata salariului nu sunt și toate impozitele și taxele aferente activității sunt achitate la bugetul de stat în termen.
Respectiv, conchide avocatul, activitatea Carierei Micăuți este desfășurată în strictă conformitate cu normele legale speciale, având dreptul exclusiv de a extrage zăcămintele minerale utile în limitele perimetrului minier, în temeiul tuturor documentelor permisive și justificative necesare.