Care sunt candidații cu cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale, Barometru Electoral

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, în primul tur, moldovenii, în proporție de 17 la sută ar vota pentru Igor Dodon, 14,9 la sută pentru Maia Sandu și 5,2 la sută pentru Ilan Șor. Cel puțin așa arată rezultatelor studiului socio-politic și Barometrul Electoral 2020 – ediția de august, realizat de Compania Date Inteligente (iDATA), transmite IPN.

Același studiu arată că la întrebarea din chestionar: „Dacă în alegeri n-ar candida politicieni, numiți o persoana publică pe care ați vedea-o în calitate de președinte”, experții care au participat, în număr de 22, au sugerat persoane precum: Chiril Gaburici, Igor Cuciuc, Eugen Doga și alții.

Totodată, la întrebarea: „Care credeți că ar trebui să fie venitul lunar al președintelui”,
salariul mediu în opinia populației pe care ar trebui să-l aibă președintele Republicii Moldova ar trebui să fie de 18720 de lei. Rezultatele sondajului mai arată că 41,3 la sută din respondenți cred că venitul lunar al președintelui ar trebui să fie sub 10 mii de lei și 18,1 la sută - 10-15 mii de lei.

La întrebarea: „Care este probabilitatea ca în urma alegerilor prezidențiale moldovenii să organizeze manifestări similare ca în Belarus, în cazul în care ar exista suspiciuni că rezultatele acestora au fost falsificate”, 40,9 la sută din respondenți au răspuns că probabilitatea este foarte mare. 27, 3 la sută consideră că în Moldova situația politică este total diferită de cea din Belarus.

În cadrul studiului socio-politic și Barometrul Electoral 2020 – ediția de august, realizat de Compania Date Inteligente (iDATA), au fost colectate 1177 de chestionare, prin metoda „față în față”. Studiul a fost realizat în perioada 20 august-3 septembrie 2020, în 77 de localități rurale și urbane.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.