CAPC a depistat lacune în proiectul Legii privind activitatea contrainformativă şi informativă

Proiectul Legii privind activitatea contrainformativă şi activitatea informativă externă necesită o examinare fundamentală sub aspectul oportunităţii. Recomandarea este formulată de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care a făcut o expertiză a proiectului din perspectiva drepturilor omului şi a prezentat-o la o conferinţă de presă la IPN.

Una dintre concluzii e că nota informativă nu conţine o argumentare suficientă a promovării proiectului. Nu este suficient de explicită în partea ce ţine de condiţiile ce au impus elaborarea proiectului şi finalităţile urmărite prin implementarea noilor reglementări, locul actului în sistemul legislaţiei, fundamentarea economico-financiară, realizarea noilor reglementări necesitând cheltuieli financiare.

„Proiectul necesită o examinare fundamentală sub aspectul oportunităţii, în mod special ne referim la măsurile informative, temeiurile de aplicare a acestora, modul de solicitare a mandatului de securitate. În plus, multe prevederi din proiect sunt problematice şi prin prisma normelor corelative din legislaţie, neconformităţii constituţionale, jurisprudenţei Curţii Constituţionale, a CEDO, standardelor internaţionale”, a menţionat expertul Mariana Kalughin.

Potrivit expertului, proiectul nu este însoţit de analiza impactului de reglementare, deşi unele din normele promovate vizează activitatea de întreprinzător. Entităţilor private li se impun mai multe obligaţii, inclusiv de a se conforma anumitor solicitări din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Conform analizei, prin proiect, în eventualitatea adoptării acestuia, se vor crea mecanisme paralele de autorizare a unor măsuri, care, în esenţă, constituie măsuri speciale de investigaţii şi care ar trebui să fie supuse regimului stabilit prin lege specială. Potrivit autorilor, acest fapt este unul periculos, potenţialele confuzii diminuând esenţial nivelul de previzibilitate a legii.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului care este susţinut de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.

Autor al proiectului de lege este un deputat.

  • mariana kalughin despre examinarea proiectului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.