Femeile ajung să aibă o pensie mai mică decât bărbații din diferite motive obiective, susțin experții. Una din cauze este că femeia de-a lungul anilor face pauze în activitatea profesională, atunci când naște, de exemplu. Un alt motiv ar fi diferența salarială, întrucât femeile în mare parte sunt angajate în sectorul public, iar bărbații în sectorul privat, a menționat la dezbaterea publică „Inegalitatea de gen în economie și în societate: de ce, ce se întâmplă acum și ce putem face?”, organizată de IPN, Vasile Cantarji, sociolog, „CSS-Research”, transmite IPN.
„Sectorul privat întotdeauna este mai rapid, reacționează mai rapid la creșterea inflației și acolo mai repede cresc salariile. Sectorul public de facto în astfel de procese este mai lent. Oricum suntem pe direcția cea bună”, susține sociologul Vasile Cantaji.
Diferența pensiilor la bărbați și la femei este creată de doi factori, unul este salariul și altul este stagiul de muncă, susține expertul.
„În cazul dat femeile rămân în urmă la ambele chestii. Și asta e doar o simplă matematică. La primul parametru, vorbind despre salarizare sunt mari diferențe”, susține Vasile Cantarji.
Vorbind despre rolul femeii și al bărbatului în familie, sociologul a menționat că deși, ca timp, 24 de ore pentru toți sunt egale, femeile au mai puțin timp pentru odihnă și viața socială, ceea ce ulterior poate influența dezvoltarea sa personală.
„Deși 24 de ore pentru toți sunt la fel, din 15 ore în afara somnului, unei femei îi rămân pentru alte activități, cum ar fi odihna și viața socială, o oră și jumătate, iar unui bărbat 3 ore. Viața socială sunt ieșirile, comunicarea, ceea ce ajută la succesul inclusiv la muncă. Cu așa repartizare a rolurilor în familie, femeia are un succes mai mic în creșterea sa profesională”, a menționat Cantarji.
Potrivit sociologului, crește numărul bărbaților care își iau concediu după ce în familie apare un copil, dar totuși discrepanța este colosală.
„La 26 de ani, de regulă, este vârsta când în familii apare primul copil, ani care, de fapt, sunt cei mai importanți, când persoana își construiește cariera, și iată se naște copilul, tata continuă să se dezvolte și să crească, iar mama pur și simplu se deconectează de la piața muncii. Și nu vorbim doar de faptul că pierde din stagiul de muncă care se acumulează, dar în actuala eră a schimbărilor rapide, chiar după trei ani, femeile revin ca de la zero, ceea ce la fel scade din valoarea muncii sale. Și asta se întâmplă de câteva ori în perioada carierei sale”, a punctat sociologul Vasile Cantarji.
Dezbaterea publică la tema „Inegalitatea de gen în economie și în societate: de ce, ce se întâmplă acum și ce putem face?” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.