Candidatul Partidului politic Renaștere, Vasile Bolea, propune un plan de înverzire a capitalei, de păstrare și renovare a parcurilor și scuarurilor. Candidatul consideră că „elaborarea unui plan eficient și durabil de înverzire este nu doar o necesitate, dar și o datorie”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Potrivit lui Vasile Bolea, planul propus a fost dezvoltat și consultat de specialiști antrenați în lucru luni de zile și cuprinde o strategie cuprinzătoare pentru creșterea suprafețelor verzi, plantarea de noi arbori și reabilitarea parcurilor existente. Totodată, spune el, fiecare zonă a municipiului a fost studiată pentru a determina cele mai bune specii de plante și arbori adaptate la solul specific. Acest studiu a fost făcut nu doar în raza orașului Chișinău, dar și în suburbii.
Candidatul este de părere că orașele verzi înseamnă nu doar un mediu sănătos, dar și oameni sănătoși. Zonele verzi reduc stresul, îmbunătățesc calitatea aerului, creează locuri de relaxare. Din punct de vedere economic, spațiile verzi cresc valoarea imobilelor lângă care acestea se află, atrăgând și turiști.
În contextul implementării programului propus, Vasile Bolea spune că este sarcina nu doar a Primăriei, dar și a locuitorilor, mediului de afaceri, organizațiilor necomerciale, companiilor private, în vederea acordării unui sprijin Primăriei pentru a amenaja cât mai multe spații verzi.
Cheltuielile pentru implementarea programului sunt semnificative, de aceea se vor căuta finanțatori și de peste hotare, din surse de finanțare alternative bugetului.
Odată dezvoltate spațiile verzi, e necesară menținerea lor, de aceea vor introduce programe educaționale în școli, campanii de conștientizare și colaborare cu departamentele de urbanism pentru a asigura o dezvoltare viitoare a spațiilor verzi.
Potrivit lui Vasile Bolea, conform ultimelor studii, procentajul de spații verzi în oraș este sub media recomandată de Organizația Națiunilor Unite. Acest lucru nu numai că diminuează calitatea aerului, dar afectează și sănătatea, și calitatea vieții locuitorilor din municipiul Chișinău. Cândva, Chișinăul avea 27 de metri pătrați de spații verzi per capita de locuitor, astăzi cifra este mult mai mică.