Candidatul Ilie Rotaru își propune verificarea activității judecătorilor și procurorilor

Avocatul Ilie Rotaru, candidat la funcția de deputat în Parlament, în circumscripția electorală nr.50, menționează că situația din sistemul de justiție este una dezastruoasă. În calitate de parlamentar, Ilie Rotaru își propune să creeze o comisie de anchetă care să verifice activitatea judecătorilor și a procurorilor din ultimii zece ani, iar ca urmare persoanele compromise să fie eliminate din sistem.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul s-a referit la ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor, care avut loc pe 27 septembrie. Ilie Rotaru spune că a fost acolo și a văzut că în sală nu erau muți judecători. Deși s-a anunțat că nu există cvorum, după masă ședința a fost declarată deliberativă și a fost votată revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. În opinia sa, în sala în care a avut loc Adunarea nu sunt mai mult de 150 de scaune. „Nicidecum nu puteau fi acolo 200 de judecători atunci când votau ei. 202 judecători, când erau în sală? La ce oră? Cine a fixat acest moment? Care proces-verbal a fost întocmit? Cum s-au numărat voturile?”, se întreabă Ilie Rotaru.

Potrivit avocatului, chiar dacă la Adunarea Generală a Judecătorilor au participat 202 judecători, aceștia au lipsit de la serviciu mai mult de patru ore. În acest sens, avocatul spune că a depus un demers la CSM prin care solicită ca judecătorii participanți la Adunare să fie concediați în legătură cu lipsa de la serviciu. „Există premise juridice de a-i concedia pe toți. Și iată guvernarea actuală să nu mai spună că nu poate face nimic cu procurorii și judecătorii neascultători. Iată îi au la mână pe toți”, a notat Ilie Rotaru. Apărătorul a mai spus că „majoritatea judecătorilor care au participat la Adunare sunt cei care au executat comenzile lui Voronin și ale lui Plahotniuc și ei nu mai merită să fie în funcția de judecător”.

Candidatul la funcția de deputat spune că este „foarte ușor de stabilit ilegalitățile comise de judecători și procurori, deoarece activitatea lor este strict documentată”. „Nu-ți trebuie nimic altceva ca să faci o concluzie despre ilegalitățile pe care ei le-au săvârșit la anchetarea cazurilor concrete și, desigur, despre sentințele ilegale pe care ei le pronunță, îndeplinind rugămințile procurorilor, indicațiile politicienilor și așa mai departe”, opinează Ilie Rotaru.

Candidatul în alegerile parlamentare noi în circumscripția uninominal nr. 50 susține că primul punct în programul său electoral vizează acțiuni care să ducă la  „intentarea unui dosar penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc și a lui Vladimir Voronin, precum și a complicilor lor, pentru crearea și conducerea unei organizații criminale”.

În altă ordine de idei, Ilie Rotaru a declarat că urmează să-și înainteze dosarul la preselecția candidaților la funcția de procuror general, anunțată luni de Ministerul Justiției. El spune că dacă nu va fi acceptat în competiție, se va adresa în judecată.

Retrospectiva evenimentelor electorale din 1 octombrie 2019:

  • Ilie Rotaru despre activitatea judecatorilor si a procurorilor
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.