Candidații Ruslan Popa, Alla Popova și Roman Mihăeș și-au făcut publice prioritățile pentru Chișinău

Microbuze electrice în municipiul Chișinău, construcția unui metrou suprateran în oraș și construcția unei parcări private cu o capacitate de 1000 de mașini. Sunt unele dintre prioritățile candidaților la funcția de primar general al Chișinăului, Ruslan Popa, Roman Mihăeș și Alla Popova. Cei trei candidați și-au prezentat cele mai importante obiective din programul electoral în cadrul emisiunii de dezbateri „Eu vreau să fiu primar” de la ProTV Chișinău, notează IPN.

Ruslan Popa, candidatul Partidului „Noua Opțiune Istorică” spune că își propune soluționarea problemei transportului public din Chișinău prin lansarea pe rute a microbuzelor electrice, administrate de investitori privați, cu direcționarea unei părți a profitului în bugetul municipal.

„Am o experiență de peste 15 ani în gestionarea companiilor internaționale mari, cu bugete de sute de milioane de euro. De ceea candidez la funcția de primar, consider că această funcție este una de manager, nu de politician. În programul meu electoral am propus readucerea microbuzelor în Chișinău, dar a microbuzelor hibrid, cu baterii electrice, microbuze speciale pentru pasageri, nu de genul celor care erau anterior. Primăria nu are bani pentru a cumpăra atâtea microbuze, de aceea trebuie să fie investitori privați, iar prețul de călătorie, în jur de 20 de lei. Eu am discutat cu oameni de afaceri, dacă prețul de călătorie ar fi de 20 de lei, ei sunt gata să cumpere microbuzele și să le aducă în oraș. Va fi parteneriat public-privat”, a spus Ruslan Popa.

Roman Mihăeș, candidatul Partidului Național Liberal spune că lansarea unei linii de metrou suprateran în Chișinău ar soluționa atât problema transportului public, cât și problema ambuteiajelor din oraș.

„În 2019 Chișinăul a fost pierdut de către forțele proeuropene și proromânești. Chișinăul trebuie să se întoarcă în mâinile forțelor proeuropene, proromânești. Sunt un candidat de dreapta, pledez pentru unificare națională. Cosmetizarea pe care a făcut-o Ion Ceban, câteva parcuri și câteva străzi, nu-i permit să pretindă la al doilea mandat. Cred că oricine dintre noi, inclusiv eu, poate să gestioneze capitala mai bine decât Ion Ceban. Chișinăul are nevoie de un metrou suprateran ca în Barcelona, Frankfurt, metroul nu este subteran, ci terestru. Avem un oraș de un milion de locuitori, trebuie să existe posibilitatea de a circula cu un tren de mare viteză dintr-un capăt în altul al Chișinăului”, a spus Roman Mihăeș.

Deși locuiește la Tiraspol, candidata Partidului „Patrioții Moldovei” Alla Popova spune că este familiarizată cu problemele Chișinăului și vine cu soluția creării unei parcări multietajate la intrarea în oraș pentru fluidizarea traficului.

„Chișinăul nu este un oraș străin pentru mine, eu am studiat aici, împreună cu familia mă aflu des aici și cunosc problemele orașului. Problemele Chișinăului și Tiraspolului sunt similare. Formațiunea noastră pledează pentru moldovenism, pentru limba moldovenească, pentru tradițiile și istoria noastră. Pentru fluidizarea traficului din oraș ne propunem instalarea semafoarelor inteligente, construcția unei parcări subterane cu capacitatea de 1000 de mașini, pentru că mașinile sunt parcate astăzi pe una dintre benzile de transport, fapt ce creează ambuteiaje”, a spus Alla Popova.

Dezbaterile sunt realizate de postul de televiziune ProTv Chișinău, în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, Asociația „Centrul de Investigații Jurnalistice”, publicația online independentă „NewsMaker”, Asociația „Primăria Mea”, Agenția de presă IPN și Portalul „Privesc.eu”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.