Candidații cu cele mai mari șanse la alegerile parlamentare noi din Hâncești

Candidații din circumscripția nr. 38 Hâncești cu cele mai mari șanse sunt Ștefan Gațcan, de la Partidul Socialiștilor, și candidatul independent Grigore Cobzac. La o distanță foarte mică este Olesea Stamate, de la Partidul Acțiune și Solidaritate, și Vitalie Balinschi, de la Partidul Politic Șor. Sunt rezultatele unui sondaj realizat în această circumscripție de către compania Date Inteligente SRL (iData), în perioada 20-25 februarie.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că sondajul a fost realizat telefonic în rândul a o sută de respondenți, fiind unul reprezentativ pentru circumscripție. Pentru Ștefan Gațcan ar vota 13% din respondenți, pentru Grigore Cobzac – 11%, iar Olesea Stamate și Vitalie Balinschi are susținerea a 10% din respondenți fiecare. Acest tablou denotă că învingătorul va fi desemnat cu o diferență foarte mică, dar și cu un procentaj mic, a notat directorul iData.


O componentă a cercetării este și participarea a 20 de experți care s-au dat cu părerea cine ar putea câștiga mandatul de deputat la Hâncești. Ei au evaluat șansele celor șapte candidați pe o scară de la 1 la 5, unde 1 înseamnă că nu are deloc șanse să câștige, iar 5 – aproape sigur va câștiga. Cu cele mai mari șanse au fost apreciați– Grigore Cobzac (independent) și Ștefan Gațcan (PSRM). Olesea Stamate (PAS), dar și Ion Mereuță, de la Partidul Democrat, au fost apreciați cu șanse relativ bune. Iar Dorin Chirtoac,  de la Mișcarea Unirea, Vitalie Balinschi (PPȘ) și Anatolie Postolache, de la Partidul Liberal Democrat, au șanse mici, în opinia experților.

Având opțiunea să menționeze un singur candidat cu cele mai mari șanse, jumătate din experți l-au menționat pe Grigore Cobzac (independent). Ștefan Gațcan (PSRM) a fost menționat de 30%, Olesea Stamate (PAS) de 15%, iar Ion Mereuță (PDM) de 5%.

Mihai Bologan a menționat că cetățenii au fost întrebați dacă vor merge pe 15 martie la vot, iar 86% dintre ei au răspuns – „cu siguranță da”. 6% au spus că „probabil vor merge”, 2% – „probabil nu vor merge”, 1% – „cu siguranță nu vor merge”, iar 5% nu știu. „Cel puțin declarativ, populația este interesată de alegeri și spune că va participa. Dar în realitate știm că rata de participare nu este foarte înaltă”, a notat Mihai Bologan.

Experții prognozează o rată de participare scăzută. Or, rata oficială se calculează în baza numărului personalelor înscrise pe liste, iar acest număr este foarte mare, care include și persoane care nu mai locuiesc în această circumscripție.


În cadrul cercetării, experții au fost întrebați referitor la eventuale alegeri parlamentare anticipate. 65% sunt de părere că este puțin probabil ca acestea să aibă loc în 2020, iar 25% au spus că este deloc probabil. 10% au menționat că există șanse bune să aibă loc un scrutin anticipat. În opinia a jumătate din experți, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, ar avea de câștigat PSRM, iar 45% au menționat PAS. Întrebați cine ar avea de pierdut, 55% din experți au spus că PDM, iar 25% au menționat Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

70% din cei 20 de experți intervievați consideră că la alegerile prezidențiale de anul acesta va fi organizat și turul doi. 5% cred că prezidențialele vor fi câștigate din primul tur, iar 25% au spus că este posibil să fie câștigate din primul tur. Dacă în turul doi ar accede actualul președinte Igor Dodon și lidera PAS, Maia Sandu, 60% din experți sunt de părere că scrutinul va fi câștigat de Igor Dodon.

Sondajul în rândul experților a fost organizat în perioada 19-25 februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.