În preajma sărbătorilor pascale, salvatorii amintesc despre regulile de securitate antiincendiară la aprinderea lumânărilor și altor surse de foc deschis în biserici și acasă. Lumânările și candelele trebuie să fie amplasate în locuri special amenajate, pe material antifug, și nu vor fi lăsate aprinse nesupravegheate. Îndemnul salvatorilor și pompierilor pentru fețele bisericești este ca în biserici să nu fie aglomerat și să fie asigurate căile de evacuare în situații de risc, transmite IPN.
„Este foarte bine să ne pătrundem de responsabilitate, să fie respectate normele antiincendiare, în special dacă vorbim despre căile de acces pentru autospecialele de intervenție. De asemenea, căile de evacuare a persoanelor trebuie menținute libere. Cu atât mai mult, vorbim și despre poziționarea lumânărilor într-un loc anumit, ca să nu reprezinte un pericol ˮ, a menționat ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Puşcaşu, la evenimentul de lansare a campaniei de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor pascale, startul căreia a fost dat vineri în incinta Bisericii Sfântul Serafim de Sarov din Chișinău.
Angajații Inspectoratului vor merge în toate bisericile din țară pentru a atenționa și a recomanda atât enoriașilor, cât și fețelor bisericești să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor. Deocamdată au fost vizitate în jur de o mie de lăcașe de cult, s-a discutat cu peste trei mii de responsabili.
Preotul paroh al Bisericii Sfântul Serafim de Sarov, Veaceslav Burlescu, a menționat că biserica este pregătită pentru sărbători și și-a manifestat speranța ca enoriașii care vin în sântul lăcaș să fie responsabili. Enoriașii sunt de fiecare dată atenționați ca să fie atenți cu focul, să aibă grijă unul de altul, să nu blocheze poarta bisericii cu automobile personale. Chiar dacă în seara Învierii vin mulți creștini, ei se organizează atent și nu este aglomerație în biserică. Oamenii se aranjează afară, de unde de asemenea poate fi ascultă liturghia. „Rugăm ca creștinii în noaptea de Paști să fie atenți cu focul, cu lumânările și în case unde lasă candela aprinsă, ca să avem o sărbătoare frumoasă, fără incidenteˮ, a spus preotul.
În vederea prevenirii incendiilor, se va evita suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuți pentru instalația respectivă. Sobele și coșurile de fum trebuie să fie verificate și exploatate conform regulilor de securitate. Angajații IGSU menționează necesitatea dotării bisericilor cu mijloace de primă intervenție, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite. În cazul unei situații excepționale, căile de evacuare trebuie să fie deschise. De asemenea, salvatorii atenționează oamenii despre riscul parcărilor neregulamentare în preajma lăcașelor de cult.
În ultimii patru ani au fost înregistrate 29 de incendii în lăcașele de cult, nouă au avut loc în perioada sărbătorilor pascale. Una dintre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor este imprudența la utilizarea focului deschis.