Calitatea justiţiei s-a îmbunătăţit, preşedinte CSM

Calitatea justiţiei în Republica Moldova s-a  îmbunătăţit simţitor în urma reformelor întreprinse, consideră Victor Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Într-un interviu în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la postul public „Radio Moldova”, Victor Micu a precizat că rezultatele unui sondaj de opinie, în care au fost chestionaţi figuranţi în diferite procese de judecată, au arătat că 70% dintre cei care s-au confruntat cu justuţia au încredere în aceasta. Proporţia este inversă pentru sondajele efectuate în stradă. „Nu trebuie de făcut comentarii şi de apreciat lucrurile dintr-un domeniu pe care nu-l cunoşti”, a comentat în context preşedintele organului de autoadministrare judecătorească.

Victor Micu a mai spus că, acum 15 ani, un judecător avea pe rol 200 de dosare, iar astăzi are în gestiune în medie câte 600 de dosare. „Iată din ce cauză suferă şi calitatea deciziilor. Este un volum enorm de muncă”, a declarat preşedintele CSM.

Victor Micu s-a referit şi la rolul pasiv al judecătorului în procesul de judecată. „Oamenii nu înţeleg că judecătorul trebuie doar să evalueze probele, iar procurorul şi avocatul sunt cei care trebuie să aducă aceste probe. De calitatea cum sunt prezentate probele depinde şi decizia judecătorului. Nu este judecătorul cel care trebuie să ofere explicaţii cum să se scrie cererile de chemare în judecată sau de contestare a deciziei în instanţa ierarhic superioară. Fiecare cetăţean care se adresează în judecată trebuie să consulte mai întâi un avocat”, a spus Micu.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii consideră cele mai importante realizări în domeniul justiţiei din ultimul timp ţin de renovarea şi amenajarea instanţelor judecătoreşti, înregistrarea audio a proceselor de judecată şi repartizarea aleatorie a dosarelor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.