CALC recomandă deschiderea mai multor secții de votare peste hotare

Numărul secțiilor de votare peste hotare urmează a fi suplimentat – sugerează Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) Comisiei Electorale Centrale (CEC) și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), transmite IPN.

Potrivit autorilor notei, în urma examinării datelor statistice disponibile privind cele trei criterii legale aplicate pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate,  (informațiile privind numărul cetățenilor moldoveni aflați peste hotare obținute de către MAEIEI de la autoritățile țărilor de reședință, rezultatul înregistrării prealabile și prezența la vot la scrutinul electoral național precedent), 134 din cele 139 secții de votare deschise de autorități la alegerile prezidențiale din anul 2020 urmează a fi menținute și în cazul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie anul curent.

În funcție de rezultatele finale ale înregistrării prealabile, care se încheie pe 26 mai,  Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte recomandă MAEIE și CEC să reevalueze oportunitatea menținerii a cinci secții de votare (una în Grecia și patru în Federația Rusă) și constituirea a 19 secții de votare noi:  șase – Italia, trei – Marea Britanie, câte două  – Franța, Germania, Statele Unite ale Americii și câte una în Irlanda, Portugalia, Luxemburg și Finlanda.

Analiza comparativă a cheltuielilor suportate de autorități la deschiderea secțiilor de votare din străinătate la scrutinele electorale precedente a arătat că bugetul alocat nu a fost vreodată consumat integral. La scrutinul prezidențial din 2020 din cele 11,66 mln lei alocași au fost consumate 82,55%. Excedentul de 2 mln lei rămas după organizarea și desfășurarea votului peste hotare în cadrul alegerilor prezidențiale organizate în două tururi arată că suma estimată de 11,28 mln lei este una mai mult decât suficientă pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în toate cele 150 de secții de votare din străinătate planificate a fi deschise de către CEC pentru scrutinul din 11 iulie.

În același timp, CALC reamintește autorităților despre importanța unui proces deschis și transparent de consultare și pregătire a procesului de constituire a secțiilor de votare în străinătate și vine cu mai multe recomandări în adresa MAEIE și CEC în acest sens.

Președintele CEC Dorin Cimil a menționat anterior că, în eventualitatea în care va fi redusă suma necesară bunei desfășurări a alegerilor, autoritatea electorală va fi nevoită să reducă din numărul secțiilor de votare destinate cetățenilor din diaspora.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.