Calamitate în România. Prognozele nu indică riscuri pentru Republica Moldova

Ploile puternice au provocat inundații și viituri peste Prut. Cod roșu a fost emis de meteorologi în numeroase județe românești, iar porturile maritime au fost închise. Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galați a decis, duminică, evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu risc potenţial de inundaţii. Măsura a fost luată în contextul în care judeţul Galaţi s-a aflat, începând cu ora 20:00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la miezul nopții şi până în dimineața de luni, ora 9:00, - sub Cod Roşu de ploi şi inundaţii, relatează IPN cu referință la Euronews.ro.

TVR scrie că 5.438 de oameni au fost evacuați ori s-au evacuat din cauza pericolului de inundaţii.

Conform Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Mangalia au fost închise, duminică seară, din cauza vântului puternic.

O nouă avertizare a fost emisă de autoritatea meteorologică pentru judeţele din Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei, scrie digi24.ro. Se anunță cod galben de ploi şi vânt până marţi dimineaţa, la ora 10:00. În acest interval de timp, în zonele respective vor cădea precipitații puternice și se vor acumula cantități de apă de 25-40 de litri pe metru pătrat, iar pe alocuri - chiar de peste 50 de litri pe metru pătrat.

Deși anterior prognozele meteo promiteau ploi mari în Republica Moldova pentru zilele următoare, în centrul țării, cifrele afișate luni de site-urile de specialitate nu indică excese.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.