Bustul regelui Ferdinand I, la Ialoveni

În orașul Ialoveni va fi instalat bustul regelui Ferdinand I. Guvernul a susținut propunerea Consiliului raional Ialoveni în acest sens, transmite IPN.

Bustul lui Ferdinand I a fost edificat la Ialoveni în 1938, prin contribuția locuitorilor orașului, fiind evacuat în 1940, reinstalat în 1942, apoi distrus în 1945. Bustul a fost restabilit cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea regelui și va fi amplasat în curtea blocului administrativ al Consiliului raional.

Ferdinand I de Hohenzollern –Sigmaringen a devenit rege al României în octombrie 1914. În primul război mondial a luptat de partea Antantei, fapt care a avut ca rezultat excluderea sa din Casa  regală de Hohenzollern. La finele războiului, România a încheiat procesul de realizare a statului național unitar, prin unirea  Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia , Ferdinand I s-a încoronat ca primul Rege al României Mari.

Cheltuielile pentru proiectarea, executarea și edificarea bustului, precum și lucrările de amenajare a terenului aferent vor fi asigurate din contul mijloacelor financiare provenite din donații și sponsorizări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.