„BUN” anunţă proteste dacă România nu va suplimenta bursele pentru tinerii din Moldova

Reprezentanții Blocului Unității Naționale „BUN” anunţă organizarea unor proteste la Bucureşti şi Chişinău, nemulţumiţi de faptul că autoritățile române ar intenționa să renunţe la practica acordării de burse suplimentare la numărul celor prevăzute de protocolul de colaborare între ministerele educației din Republica Moldova şi România.

Ion Leaşcenco, președintele BUN, a declarat vineri, 19 mai, la o conferinţă de presă la IPN, că o asemenea decizie va afecta tinerii din Republica Moldova, care își doresc să facă studii de calitate. „Suntem profund revoltaţi că se întâmplă asemenea lucruri, mai ales în contextul în care la nivel guvernamental ambele părţi au declarat despre procese integraţioniste, despre un sistem educaţional comun. Nu ştim foarte clar explicația invocată, dar această situație neplăcută nu poate fi ignorată şi tolerată.Vom adresa o scrisoare şi vom cere suplimentarea numărului de burse pentru românii din Republica Moldova. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest”, a declarat Leaşcenco.

Deputatul român Constantin Codreanu a declarat că autoritățile de la București, cel puţin pentru anul de studiu 2017-2018, intenţionează să renunţe la practica  suplimentării numărului de burse. „Neoficial, în Republica Moldova ar exista nemulţumirea că un număr tot mai mare de tineri pleacă în România să îşi facă studiile. Chişinăul s-a mulţumit cu acest număr limitat de burse, de 2250. La Bucureşti ni se spune că o parte din locurile care erau oferite suplimentar, 2850, nu erau ocupate în aceşti ani, de aceea nu s-a recurs la suplinirea lor. O explicație bizară”, consideră Constantin Codreanu.

Potrivit deputatului roman, numărul de burse acordat nu este singura problemă. Și metodologia de admitere pe care intenţionează să o promoveze Guvernul României va îngreuna accesul tinerilor moldoveni la studii peste Prut. Potrivit lui Codreanu, se intenționează desființarea comisiilor mixte care colectau dosarele pe teritoriul Republica Moldova. Acum se discută câteva opțiuni de admitere: fie la Chișinău să fie organizat un târg educațional în cadrul căruia universitățile din România să colecteze dosarele, fie candidații din Moldova să meargă să depună dosarele direct la universitățile din România sau depunerea actelor să se facă online.

Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi cel din România, pentru anii de învăţământ 2016 – 2019, semnat la 22 decembrie 2016, prevede acordarea a 2250 de burse.

  • ion leascenco despre burse.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.