Bulgaria l-a fugărit pe preotul spion Vasian, titrează presa din Sofia

Autoritățile bulgare l-au expulzat pe primatul Bisericii Ruse din Bulgaria – Vasian Zmeev, alături de încă doi slujitori ai bisericii, informează IPN, cu referință la presa bulgară.

„Autoritățile bulgare îl consideră pe părintele Vasian o amenințare la adresa securității naționale”, au declarat diplomații ruși pentru agenția TASS.

Potrivit ambasadoarei ruse la Sofia, Eleonora Mitrofanova, preoții din Biserica Ortodoxă Rusă au fost convocați la oficiul migrațional, unde li s-a adus la cunoștință că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. După aceasta au fost transportați pe la casele lor într-o dubă cu gratii pentru a-și ridica lucrurile, apoi la biserică și, de acolo, la granița cu Serbia, a anunțat ambasadoarea.

„Este un caz fără precedent, biserica este separată de stat și este de neînțeles cum pot preoții să amenințe securitatea națională. Biserica Rusă din Sofia are mulți enoriași. Un astfel de eveniment este o cădere în abis”, spune Mitrofanova.

Cu referință la presa din Skopje se mai presupune că expulzarea arhimandritului Zmeev din Bulgaria, este conectată cu declararea a trei diplomați ruși și a aceluiași arhimandrit Zmeev persoane indezirabile în Republica Macedonia de Nord cu expulzarea lor din țara vecină Bulgariei. Anterior, scrie sursa citată, președintele Macedoniei de Nord Stevo Pendarovski a dezvăluit că, potrivit informațiilor din țările prietene, unii episcopi ai bisericii macedonene au colaborat cu serviciile secrete ruse.

Aceleași surse afirmă că arhimandritul Zmeev ar fi avut misiunea de a se ocupa de politica bisericii macedonene pe segmentul diplomației, având în vedere că „toată energia Bisericii Ruse în perioada precedentă a fost îndreptată spre a opri emiterea Tomosului de autocefalie a Bisericii Ortodoxe macedonene – Episcopia Ohrid din partea Patriarhiei Ecumenice și transformarea acesteia într-o biserică-satelit a rușilor”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.