Bugetului Public Naţional în 2008 va fi cu 20% mai mare faţă de anul curent, dar va continua să înregistreze deficit la toate compartimentele
Veniturile Bugetului Public Naţional (BPN) pentru anul 2008 se preconizează în valoare de cca 23,3 mlrd lei, cu 3,9 mlrd de lei sau cu cca 20% mai mult faţă de veniturile aprobate pentru anul curent. În acelaşi timp, cheltuielile BPN se estimează la 23,6 mlrd lei, cu 3,9 mlrd sau cu 20% mai mult decât prevederile pentru 2007.
Prevederile PPN pentru anul 2008 au fost prezentate de ministrul Finanţelor, Mihai Pop, în cadrul şedinţei de miercuri, 26 septembrie a Cabinetului de miniştri care a aprobat trei proiecte de legi privind bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul fondurilor asigurărilor sociale de stat pentru anul 2008.
În 2008, BPN se preconizează cu un deficit de cca 284 mln lei, ce raportat la Produsul Intern Brut al R. Moldova constituie 0,5%, fapt ce nu va afecta stabilitatea macroeconomică a R. Moldova, spune ministrul. Bugetului de stat îi va reveni un deficit de 223,7 mln lei, bugetului asigurărilor sociale de stat - 19,5 mln lei, bugetului autorităţilor administrativ teritoriale – 40,8 mln lei.
În cheltuielile BPN ponderea majoră de 69,8% va reveni cheltuielilor de ordin social. Comparativ cu anul curent, o creştere semnificativă a cheltuielilor se preconizează pentru ştiinţă şi inovare - cu 41,6%, pentru ramura transportului - cu 39,1%, pentru justiţie – cu 38,3%.
Veniturile bugetului de stat se estimează la cca 14,4 mlrd lei, cu 2,3 mlrd lei sau cu 20,6% mai mult faţă de anul curent. În structura veniturilor bugetului de stat, partea majoră o vor deţine veniturile fiscale - 87,3%, veniturile nefiscale vor constitui 8,3%, iar granturile sunt preconizate a fi atrase în volum de 4,4%.
În acelaşi timp, cheltuielile Bugetului de stat sunt prevăzute în valoare de 14,6 mlrd lei, în creştere cu 2,5 mlrd lei sau cu 20,7% faţă de prevederile pentru anul curent. Pentru majorarea cheltuielilor salariale şi de personal în anul 2008 suplimentar se prevede alocarea a 1,16 mlrd lei, inclusiv pentru instituţiile finanţate de la bugetul de stat - 537,7 mln lei, iar pentru instituţiile finanţate de la bugetele unităţilor administrativ teritoriale - 784,9 mln lei.
Mihai Pop spune că printre factorii principali care au influenţat majorarea prevederilor alocaţiilor din bugetul de stat pentru 2008 sunt necesitatea indexării cheltuielilor pentru mărfuri şi servicii în funcţie de indicele inflaţiei, majorarea tarifelor la energia electrică, preluarea unor cheltuieli suportate anterior de bugetul asigurărilor sociale de stat, precum odihna de vară a copiilor, măsuri de combatere a şomajului, majorarea cheltuielilor pentru plata pensiilor militarilor, majorarea cheltuielilor la creşterea volumelor creditelor preferenţiale unor categorii de populaţie, stabilirea de compensaţii pentru retrocedarea bunurilor sau recuperarea valorii acestora pentru persoanele supuse represiunilor politice, plata compensaţiilor pentru conectarea la conducta de gaze a unor categorii de populaţie din mediul rural etc.