Bugetul Republicii Moldova pentru anul viitor nu țintește dezvoltarea țării, ci depășirea crizelor actuale. Potrivit economistului Viorel Gîrbu, bugetul pentru 2023 este unul „de avarie” și reprezintă un document „haotic”, care a fost adoptat nejustificat de rapid, transmite IPN.
Vorbind la Radio Europa Liberă, în cadrul podcastului „În esență...”, economistul a precizat că, în contextul multiplelor crize pe care le traversează Moldova, Guvernul va fi în 2023 pe post de „pompier”, încercând „să se descurce în regim de urgență fără să gândească prea mult” și să acționeze astfel ca să nu piardă controlul asupra situației.
Deficitul bugetar în mărime de peste 18 miliarde de lei (peste 6% din PIB) va fi o povară pentru Republica Moldova și, potrivit expertului, va crea „riscuri substanțiale”. În lipsa unui acces larg al Republicii Moldova la piețele financiare internaționale, executivul va putea utiliza numai două instrumente: suportul extern și creditele de pe piața internă. Însă, menționează expertul, împrumuturile interne înseamnă alimentarea inflației și „ruinarea economiei naționale”.
Parțial, bugetul pentru anul viitor este unul în interesul cetățeanului. Aceasta pentru că vine cu un anumit sprijin pentru eforturile de depășire a crizei energetice și a celei inflaționiste. Pe de altă parte, Viorel Gîrbu critică autorii principalului document financiar al țării pentru faptul că au direcționat puține fonduri spre programele de dezvoltare și de susținere a economiei. „Nu se văd politici publice pe domenii, e un buget care vine să răspundă la anumite evoluții critice. Și atât”, a comentat Viorel Gîrbu la Europa Liberă.