Brexit: lecţie de democraţie. Viziunea unui moldovean londonez

„…Marea Britanie, chiar dacă a decis ieşirea din Uniunea Europeană, tot inima Europei va rămâne, datorită principiilor democratice respectate. Datorită aceloraşi principii, moldovenii care muncesc legal în Marea Britanie nu au de ce să-şi facă griji. Iar Republica Moldova are mult de muncit la capitolul acesta, deoarece până acum principiile democratice în Moldova sunt discreditate”. Acestea sunt o parte din gândurile formulate pentru IPN de către moldoveanul Ion Vasilică, stabilit de mai mulţi ani în Marea Britanie.
---

Aproape de fiecare dată, când se petrec diferite evenimente în Marea Britanie, mă gândesc cam cum s-ar proceda în Moldova în condiţii asemănătoare? Trebuie să recunosc că deseori rămân dezamăgit de ceea ce se întâmplă la baştină…

Brexitul e un eveniment din categoria cărora rezultatele vor fi clare peste zeci de ani. Acum e prea devreme să spui ce domină: plusurile sau minusurile. Dar şi acum pentru mine e clar că şi în cazul acesta se respectă linia generala a ţării, declarată de Lordul Palmerston, prim-ministru între 1855-1858 şi 1859-1865. De pe atunci, circulă expresia că Anglia nu are prieteni, ci numai interese. Alt celebru prim-ministru, Winston Churchill, (1940-1945 şi 1951-1955) a demonstrat aceasta manevrând suficient de iscusit în interesul ţării.

Cred că şi mişcarea de astăzi e în interesul Marii Britanii. Dar acum nu vreau sa mă refer la rezultate, motive sau impact, ci doar la principii şi proceduri care au urmat referendumului şi, desigur, mă gândesc cum s-ar fi procedat acasă.

Cu mulţi ani în urmă, în timpul alegerilor, fostul prim-ministru David Cameron a promis un referendum ca ţara să se determine dacă britanicii rămân sau părăsesc UE. Iată că nu a uitat şi într-adevăr acest referendum s-a desfăşurat pe 24 iunie 2016.

Acum îmi aduc aminte spusele unui candidat la funcţia de preşedinte al Moldovei, după ce a câştigat: „Ei, câte nu poţi promite in timpul alegerilor…” Comentariile sunt de prisos.

Referendumul s-a petrecut cu rezultatul cunoscut:.52% pentru ieşirea din UE. Practic, ţara s-a divizat in doua.

Situaţia de aici mă trimite cu gândul la anumite evenimente din ţările fără tradiţii democratice. Cei „obijduiţi”sau cei care au pierdut, desigur, organizează ieşiri în stradă, nerecunoaşterea rezultatelor, lozinci JOS, violenţe, distrugerea clădirilor, împuşcături, jertfe omeneşti. Eroi devin aceia care au distrus clădiri, documente, care au omorât oameni. Aşa apar „revoluţiile”de diferite culori şi denumiri. Ca rezultat, ţara e divizată şi aruncată înapoi cu zeci de ani. Ţările cu aşa soartă sunt multe şi Moldova, desigur, este printre ele.

In Londra tot au fost demonstraţii - doar paşnice. Şi nu am văzut în Piaţa Trafalgar niciun comisar european să strige că Marea Britanie e Uniunea Europeană, nu am văzut niciun demnitar din UE să îndemne să nu se recunoască rezultatul referendumului. N-am văzut şi nici n-am auzit ca demnitari locali sau străini să împartă biscuiţi în piaţă şi să indemne la răsturnare de guvern... Nu ştiu de ce, dar toţi au înţeles că aceasta e problema internă a ţării şi numai locuitorii ei au dreptul să decidă.

Au fost si petiţii cu aproape 4 milioane de semnături în internet cu cerinţa de a petrece un nou referendum...

Au fost şi idei năstruşnice: numai Londra sa rămână in UE......

Posibil că în altă ţară putea să fie alt scenariu, dar nu în Marea Britanie. Nici o clipa nu mă îndoiam că se poate petrece ceva neplăcut. Democraţia aici e cultivată demult. Prea adânc au pătruns principiile democratice in societate. Ţara unde, în anul 1215, a apărut Magna Carta Libertatum şi care stă la baza Constituţiei din majoritatea ţărilor, nu poate proceda altfel.

În acest timp TOŢI demnitarii de la guvernare şi din opoziţie, cei care au votat pro şi care au votat împotrivă, au declarat că trăiesc în ţară democratică şi recunosc rezultatele scrutinului şi niciun fel de alt referendum nu poate exista.

Brexit means Brexit! Adică rezultatele nu se discută, ci se recunosc. Rezultatele au fost recunoscute şi în UE.

Ulterior, liderii guvernului interimar şi de opoziţie şi-au dat demisia fără mari cutremuri sociale.

Cu toate că a votat împotriva ieşirii din UE, Tereza May, noul prim-ministru, a declarat că îşi va aduce contribuţia necesară pentru realizarea dorinţei majorităţii şi menţinerea integrităţii ţării.

Stranii lucruri s-au petrecut în Marea Britanie din punct de vedere al logicii guvernanţilor din Moldova. Nu-mi închipui ca cineva din înalţii demnitari sau lideri de partid să demisioneze benevol din cauza eşecurilor evidente sau nerealizării promisiunilor.

Cât priveşte soarta multor moldoveni (dar nu numai), care muncesc oficial în Marea Britanie, eu nu văd motive pentru deranjare. În primul rând, oficialii au anunţat că cei care muncesc, aduc contribuţii foarte importante pentru economia ţării. În al doilea rând, în Marea Britanie nu e obişnuit să se facă mişcări bruşte, revoluţionare, peste noapte. Toate se fac cumpătat şi liniştit. Chiar şi ieşirea din UE va fi lentă, cu negocieri şi apărarea intereselor naţionale. Aici nu e obişnuit să se schimbe denumirile străzilor sau să se distrugă monumentele în funcţie de cine vine la putere sau ce direcţie ţara urmează.

Şi, desigur,e imposibil să se organizeze campanii de tipul Valiza-Gara-şi mai departe - Moldova, România, Lituania, Estonia, Polonia ş.a.m.d. E imposibil!

Posibil că vor fi anumite restricţii, în primul rând, la intrare în ţară, o să se permită atâta, cât necesită interesele economiei naţionale. Şi, desigur, vor fi restricţii pentru cei care vin numai pentru îndemnizatii sociale. Dar şi aici mişcările vor fi lente si cumpătate, în conformitate cu interesele ţării.

Pentru mine Brexit-ul e ca o lecţie ce trebuie studiată şi aplicată în Moldova. Trebuie să asimilăm şi să aplicăm principiile democratice. Se pare că e atât de simplu: să promiţi numai ceea ce poţi face; daca ai promis ceva, trebuie să-ţi ţii promisiunile, dacă nu reuşeşti – să-ţi dai demisia, să accepţi că cineva poate face lucrul mai bine decât tine. Daca ai pierdut fiind în minoritate, trebuie să respecţi decizia majorităţii. Toate problemele de rezolvat nu prin revoluţii, ci cumpătat, prin evoluţie şi reieşind din INTERESELE Ţării şi nu cele personale sau de grup.

La capitolul acesta trebuie mult de muncit, deoarece până acum principiile democratice în Moldova sunt discreditate.

Iar Marea Britanie, chiar dacă a decis ieşirea din Uniunea Europeană, tot inima Europei va rămâne - datorită principiilor democratice respectate.  
---

Ion Vasilică, 62 de ani, locuieşte împreună cu familia în Londra de 14 ani. Are cetăţenie britanică şi interes mai mult decât teoretic pentru ceea ce se petrece acasă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.