Bookfest revine la Chișinău pe 28 august cu lansări de carte și dezbateri publice

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău se va desfășura între 28 august și 1 septembrie la centrul Mediacor, unde participanții vor putea să se întâlnească cu personalitățile culturale de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul lansărilor și al prezentărilor de carte. Unele dintre cele mai importante edituri din România și Republica Moldova îi vor întâmpina pe iubitorii de carte bună cu cele mai noi oferte editoriale. Pentru al treilea an consecutiv, evenimentul va avea loc sub înaltul patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis, și al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite IPN.

Bookfest va fi inaugurat miercuri, 28 august, la ora 12.00, iar șirul evenimentelor editoriale este deschis de editura Junimea. Aceasta va organiza publicului întâlnirea publicului cu președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop care, de la ora 13.00, va lansa cartea Moldova medievală văzută dinspre Transilvania, titlu proaspăt publicat la editura din Iași. Începând cu ora 13.30, editura Ştiinţa va oferi cititorilor o incursiune în peisajul poetic contemporan prin dezbaterea „Europa și noi: o integrare culturală și lansarea antologiei intitulate Poezie europeană contemporană (II)”. De la ora 17.00, editura Academiei Române îi va aduce în fața publicului pe academicienii Irinel Popescu şi Dumitru Murariu cu volumele de autor: „Amintiri din chirurgie” și „Incursiune în tema originii și evoluției mamiferelor actuale”.

Ziua de joi, 29 august, va fi dedicată celor mari și mici, firul evenimentelor purtând de la filosofie și istorie către beletristica lui Emilian Galaicu-Păun și lumea lui Guguță creată de Spiridon Vangheli. Emilian Galaicu-Păun se va întâlni cu publicul, de la ora 17.30, în ipostaza de romancier, cu volumul recent apărut la editura Cartier – „Times New. Roman 12/18”, iar editura Institutului Cultural Român a pregătit un moment special dedicat regretatului scriitor Spiridon Vangheli, cunoscut și ca „tatăl lui Guguță”. Începând cu ora 18.00, participanții sunt invitați să descopere care este relația dintre text și imagine în literatura pentru copii. Cei care vor iniția dialogul sunt artistul plastic Lică Sainciuc, criticul și traducătoarea Luminița Corneanu și ilustratorul Andrei Damian, moderatoarea întâlnirii fiind scriitoarea Maria Pilchin.

Vineri, 30 august, de la ora 13.00, editura Cuantic va ajuta participanților să facă saltul către „Air Jordanˮ prin intermediul cărții Air Majesty –  Michael Jordan, scrisă de renumitul jurnalist sportiv Emil Hossu Longin. Cartea, premiată de Asociația Presei Sportive din România drept Cartea Sportivă a Anului, oferă o perspectivă inedită din culisele vieții și carierei legendarului baschetbalist Michael Jordan. Editura Eikon, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, își propune la ora 14.00 un eveniment sub titlul Paul Goma în Basarabia și în lume, dedicat evocării scriitorului originar din Basarabia și prezentării unor volume importante care aduc în prim-plan opera și viața sa.

În ziua de sâmbătă, 31 august, de la ora 10.30, editura Paralela 45 invită la o incursiune în Kievul anului 1919, pe care îl ilustrează scriitorul ruso-ucrainean Andrei Kurkov în romanul său istoric „Samson și Nadejda”. Începând cu ora 12.00, va avea loc dezbaterea  „Scriitorii basarabeni și piața de carte străină: ce avem de oferit?”, la care vor participa reprezentanți ai culturii scrise de pe ambele maluri ale Prutului, iar de la 12.50, va fi lansat romanul „Ecografie” de Alexandru Popescu. Jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu așteaptă cititorii, începând cu ora 18.00, cu cea mai recentă carte a sa apărută la editura Polirom – „Râsul dracului”.

Pe 1 septembrie, de la ora 11.30, editura Paralela 45 invită la lansarea colecției „Se poartă cartea”. Începând cu ora 13.00, editura Curtea Veche Publishing își propune tot o dublă lansare de carte, urmată de o sesiune de autografe. Seria de evenimente ale Salonului Bookfest va fi continuată de Editura Institutului Cultural Român care, de la ora 16.00, va lansa ediția în limba engleză a albumului „Mănăstiri și biserici din Transilvania între secolele XIII-XVIII – Monasteries and Churches of Transylvania. 13th to 18th Centuries.

Ediția 2024 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României și are loc în parteneriat cu Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova. Intrarea publicului va fi liberă la toate evenimentele din program.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.