BNM va controla cum băncile respectă legile care protejează banii populației

În următorii doi ani, Banca Națională a Moldovei va supraveghea îndeaproape băncile din țară, pentru a se asigura că banii cetățenilor sunt în siguranță. Asta înseamnă că experții BNM vor verifica dacă băncile au suficiente resurse, dacă sunt bine pregătite pentru situații neprevăzute și dacă respectă legile ce protejează banii populației și ai firmelor, transmite IPN.

În acest an Banca Națională se va concentra, cu precădere, pe domenii-cheie, cum ar fi guvernanța corporativă, riscul de credit, riscul operațional, precum și pe derularea exercițiului de testare la stres de tip bottom-up. Alte domenii se referă la analiza, evaluarea și soluționarea vulnerabilităților aferente sistemelor de plăți și de decontare și serviciilor de plată, la prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Potrivit BNM, prioritățile în supravegherea bancară pentru perioada 2025-2026 reflectă strategia pe termen mediu în domeniul supravegherii băncilor. „Aceste priorități asigură o alocare eficientă a resurselor disponibile pentru procesul de supraveghere bancară, resurse ce pot fi ajustate în funcție de evoluția riscurilor”, se arată într-un comunicat de presă.

Banca Națională precizează că în anul trecut a continuat acțiunile de consolidare a stabilității și rezilienței sistemului bancar, utilizând în mod eficient instrumentele, procedurile și măsurile de supraveghere disponibile. Ca rezultat tangibil al acestor măsuri, sistemul bancar al Republicii Moldova înregistrează poziții solide cu privire la capital și lichiditate.

„Reformele implementate în ultimii ani au consolidat sectorul bancar, asigurând menținerea indicatorilor prudențiali în limitele reglementate, în pofida unor factori externi nefavorabili”, se mai arată în comunicatul BNM.

Banca Națională a Moldovei menționează că, prin acțiuni specifice, sprijină băncile licențiate în consolidarea rezilienței, asigurând capacitatea de a gestiona riscurile, de a răspunde provocărilor și de a menține continuitatea operațiunilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.