BNM va avea la dispoziţie 60 de zile să decidă în privinţa cumpărării Unibank

Banca Naţională a Moldovei va avea la dispoziţie 60 de zile, conform legislaţiei, din momentul prezentării întregului pachet de documente, ca să se pronunţe în privinţa tranzacţiei de cumpărare a băncii comerciale Unibank de către Banca de Economii. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a confirmat că a fost depusă o cerere în acest sens şi acum BNM este în corespondenţă cu Banca de Economii, transmite IPN.

Ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a menţionat că propunerea de fuzionare a Băncii de Economii cu Unibank a venit de la un membru al Consiliului de administraţie BEM. Consiliul i-a cerut să prezinte o modelare economică despre impactul acestei tranzacţii pentru Banca de Economii şi pentru acţionarii ei, inclusiv pentru stat, care deţine  33,3% din acţiunile BEM. Ministrul finanţelor a confirmat că  statul, în calitate de acţionar, ar putea să blocheze această tranzacţie, având în vedere că deţine pachetul de blocaj. „Dar nu poţi să blochezi ceva dacă nu eşti informat pe deplin. De aceea am cerut o modelare economică, să vedem care ar putea fi consecinţele”, a remarcat ministrul.

Într-un comunicat de presă remis anterior de către BNM se menţionează că tranzacţia nu presupune în sine fuziunea celor două bănci. În cazul în care o bancă procură cota de 100% din capitalul altei bănci, după obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM, ambele bănci continuă să opereze ca două entităţi separate, au conducere proprie şi obligaţia individuală de a respecta legislaţia Republicii Moldova şi actele normative ale BNM. În cazul în care tranzacţia ar avea loc în forma cerută de Banca de Economii, grupul bancar potenţial, format de Banca de Economii şi „Unibank” ar avea obligaţia să prezinte situaţiile financiare consolidate la 30 iunie şi 31 decembrie al fiecărui an în conformitate cu actele normative ale BNM. Prezentarea rapoartelor sub aspect consolidat facilitează înţelegerea de către BNM a riscurilor din întregul grupul bancar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.