BNM: Urmează o apreciere semnificativă a euro faţă de leul moldovenesc

Evoluţia euro pe piaţa internaţională va determina o apreciere semnificativă a euro faţă de leul moldovenesc în zilele următoare. Informaţia este comunicată de către Banca Naţională a Moldovei, transmite IPN.

BNM mai informează că recent a avut loc şedinţa BCE (Banca Centrală Europeană) cu privire la politica monetară, unde s-a hotărât să se micşoreze rata dobânzii la depozite cu 0,1 puncte procentuale până la minus 0,3 la sută. Totodată, BCE a hotărât să menţină rata principală de politică monetară şi rata de creditare la 0,05 la sută şi, respectiv, la 0,3 la sută. Conform deciziilor luate, va fi, de asemenea, extins programul de stimulare cantitativa de 60 de miliarde euro pe lună până în luna martie 2017, cu posibilitatea prelungirii acestui termen.

În urma deciziei BCE, a avut loc o corecţie semnificativă a cursului euro faţă de dolarul american, în sensul aprecierii semnificative a euro. Pe data de 3 decembrie 2015, BNM a stabilit rata oficială a leului moldovenesc faţă de dolar pentru 4 decembrie 2015 la nivelul de 20,0187 lei şi faţă de euro la nivelul de 21,1188. Rata de schimb a leului moldovenesc faţă de euro a fost stabilită în baza raportului euro/USD pe pieţele internaţionale la 3 decembrie.

Astăzi, 4 decembrie, la ora 9.00, rata de schimb a euro pe pieţele internaţionale a fost de 1 euro = 1,0920 USD. Astfel, în comparaţie cu ziua de ieri, euro s-a apreciat faţă de USD cu 3,5 la sută.

BNM menţionează că volatilitatea euro pe piaţa valutară internaţională rămâne foarte ridicată, ceea ce induce riscul ca în perioada următoare euro să se corecteze, în sensul deprecierii monedei unice europene faţă de dolarul SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.