BNM monitorizează procesele pentru a interveni în momentul oportun, noul viceguvernator

BNM urmărește cu atenție creșterea rapidă a prețurilor, ceea ce îi afectează pe oameni. Monitorizarea strictă a indicelui prețurilor de consum, situația macroeconomică internă și cea externă va continua pentru a se interveni la momentul oportun, a declarat într-un interviu de exclusivitate pentru IPN noul viceguvernator al Băncii Naționale Tatiana Ivanicichina.

Vorbind despre finanțele țării la moment, viceguvernatoarea a remarcat că anul acesta veniturile bugetului de stat din impozite si taxe au fost mai mari decât s-a așteptat. Fenomenul se datorează recuperării economice care este în continuă derulare.

În a doua jumătate a anului s-a reluat finanțarea externă, „care a fost direcționată spre măsuri de politici de susținere a populației și a mediului de afaceri pentru a face față mediului volatil caracterizat de majorarea prețurilor la resursele energetice, precum și a unui nou val de COVID-19”.

Un element important este și noul Program cu Fondul Monetar Internațional, care este însoțit și de un suport financiar considerabil. Acesta, prin intermediul politicilor Guvernului, va continua sprijinul economiei și populației. Acestui element se alătură și fluxul semnificativ de finanțare prin intermediul Planului de recuperare economică finanțat de UE.

Instituția consideră că rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid în prima jumătate a anului viitor, după care se va tempera. În luna februarie urmează să se facă  primele estimări a situației și perspectivelor, a afirmat responsabila.

Referindu-se la un recentul îndemn al BNM către cetățeni de a economisi, viceguvernatoarea a relatat că „economisirea este încurajată în majoritatea țărilor ca o componentă importantă în ansamblul de măsuri pentru dezvoltarea economiei, care să contribuie la ridicarea nivelului de trai, dar și pentru a proteja cetățenii în cazul unor deficiențe financiare, oferindu-le o mai mare libertate financiară”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.