BM oferă granturi de trei milioane de dolari pentru întreprinderile moldoveneşti

Banca Mondială oferă granturi în valoare de 3 milioane de dolari pentru întreprinderile din Moldova. Banii sunt acordaţi pentru îmbunătăţirea competitivităţii produselor şi pentru obţinerea accesului pe pieţele noi de desfacere. Fiecare beneficiar ar putea să primească nu mai mult de 200 de mii de lei, bani nerambursabili, transmite IPN cu referire la un comunicat al Băncii Mondiale.

Banii vor fi acordaţi în cadrul Proiectului Ameliorarea Competitivităţii (PAC II). Subcomponenta proiectului - „Granturi de co-finanţare” - a fost lansată pe 21 septembrie de Ministerul Economiei şi Banca Mondială. Aplicând la proiect, întreprinderile din Moldova vor putea beneficia de resursele financiare şi îşi vor putea spori calitatea produselor, a serviciilor, vor putea lansa altele noi, vor avea posibilitatea să optimizeze procesele interne, să-şi îmbunătăţească imaginea companiei, să identifice clienţi şi pieţe noi.

Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanţări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor, dar nu mai mult de 200 de mii de lei pentru fiecare beneficiar.

Potrivit directorului executiv al Proiectului PAC II, Aureliu Casian, pentru cofinanţare vor putea aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanţul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaţionale.

Totodată, pentru finanţare pot aplica şi întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate, deoarece au cel mai mare potenţial de a înregistra creşteri semnificative, iar în prezent deja generează circa jumătate din exporturi.

Proiectul PAC II, care are un buget total de 45 milioane de dolari SUA, va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul are drept scop îmbunătăţirea mediului de afaceri prin susţinerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor şi costurilor pentru gestionarea afacerii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.