Blogger lansează o petiție împotriva votului prin corespondență

Bloggerul Tudor Șoilița, cu o audiență declarată de peste un milion de urmăritori, lansează o petiție pe care o pot semna toți cetățenii care sunt împotriva pilotării votului prin corespondență la alegerile din toamnă în mai multe state. Bloggerul susține că a realizat o investigație în Suedia pentru a vedea cum funcționează poșta de acolo, iar rezultatele acesteia a nemulțumit mulți oameni.

Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Șoilița a povestit cum s-a deplasat într-un oficiu poștal din Stockholm. „Așa cum cunosc doar limba moldovenească și limba rusă, am folosit traducătorul online. I-am explicat lucrătorului de la oficiul poștal că sunt din Moldova și am venit pentru o perioadă scurtă la ei în țară și doresc să trimit niște scrisori în Moldova, dar nu am o adresă permanentă în Suedia și dacă pot folosi adresa lor poștală pentru a primi răspuns la această scrisoare. I-am rugat să-mi scoată la printer 5 buletine de vot. Am procurat 5 plicuri și ca dovadă am trimis 5 scrisori destinate Comisiei Electorale Centrale în numele domnului Igor Grosu, Dorin Recean, Maia Sandu, Vasile Grădinaru, autorul acestei legi, și în numele președintei CEC, Angelica Caraman”, a spus bloggerul.

Potrivit lui, investigația sa a stârnit o mare nemulțumire în rândul urmăritorilor săi. „Marea majoritatea și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul în care se va desfășura acest scrutin. Aceste alegeri deja sunt compromise prin ceea că acest proiect pilot este promovat și promulgat în grabă, cu încălcări procedurale și cu neluarea în considerare a recomandărilor făcute anterior de către Comisia de la Veneția”, a declarat Tudor Șoilița, în opinia căruia votul prin corespondență este deja compromis.

Tudor Șoilița a lansat și o adresare către Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, dar și către câteva ambasade, în care solicită ca autorităților de la Chișinău să le fie trimise recomandări pentru a preveni eventualele nereguli și pentru a asigura integritatea și transparența viitorului scrutin.

„În pofida încălcărilor repetate ale Constituției de către autoritățile moldovenești și a nerespectării recomandărilor dumneavoastră, sperăm în sprijinul și asistența dumneavoastră în prevenirea posibilelor consecințe negative pentru procesul democratic din țara noastră”, a mai spus bloggerul.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.