Biserica Catolică, la invitația episcopului Anton Coșa, s-a implicat în primirea refugiaților prin mai multe organizații de binefacere, parohii și comunități călugărești. Pe lângă unele parohii și apartamente sociale, au fost organizate structuri de primire care asigură în prezent o capacitate de 390 de paturi, cu servicii medicale și de alimentare aferente, transmite IPN.
Printre organizațiile implicate se numără: Fundația de Binefacere „Caritas Moldova”, Fundația „Regina Pacis”, Centrul „Fides”, Centrul Social-Pastoral „Casa Providenței”, Fundația „Optima Fide”, Fundația „Don Bosco”, Mișcarea „Reînnoirea în Duh”, Calea Neocatecumenală.
A fost creată și o rețea de solidaritate familială, în cadrul căreia familii individuale s-au pus la dispoziție pentru a primi refugiați. Sunt oferite servicii de însoțire la sosirea refugiaților la hotarul Moldovei și la plecarea spre destinațiile preferate, asistență psihologică și medicală, precum și o rețea de informare cu membrii familiei care se află încă în Ucraina și cu cei la care refugiații intenționează să meargă.
„Nu există o cunoaștere clară a momentului primirii și nici durata conflictului, dar este clar că Biserica Catolică, prin organizațiile sale, va fi prezentă până când primirea de urgență a familiilor care o solicită azil va fi necesară, și chiar dincolo de această perioadă. Pe lângă colaborarea cu structurile statului moldav, Biserica Catolică este în contact permanent cu numeroase organizații internaționale, ONG-uri, ambasade și diverse instituții care formează rețeaua de solidaritate internațională, fapt deosebit de util pentru a primi sprijin în activitățile de primire”, se menționează într-un comunicat de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău.
„Biserica Catolică din Republica Moldova ‒ și se poate crede că este și cazul tuturor credincioșilor ‒ își exprimă speranța că se poate ajunge cât mai curând la pace și la o rezolvarea conflictului. Papa Francisc a cerut acest lucru de ceva timp, exprimându-și îngrijorarea și durerea, iar episcopul Anton Coșa a îndemnat neîncetat comunitățile catolice din Moldova să se roage în aceeași intenție”, se spune în comunicat.
Contactele pentru Dieceza de Chișinău sunt: Mons. Cesare Lodeserto – vicar general (vicargeneralmd@gmail.com); Edward Lucaci – director Fundația de Binefacere „Caritas Moldova” (078683849) și Ilie Zabica – Director Fundația „Regina Pacis” (079470520).