Biserica a avut un rol important în mişcarea de renaştere naţională, Petru Buburuz

Biserica a avut un rol deosebit pentru mişcarea de eliberare şi renaştere naţională şi în organizarea celor trei mari adunări naţionale din anii 1989-1991. Declaraţia a fost făcută de protoiereul Petru Buburuz în cadrul emisunii „Loc de dialog” a postului public Radio Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Petru Buburuz, care în perioada de referinţă era deputat în Sovietul Suprem al fostei URSS, un element al mişcării de renaştere şi eliberare naţională a fost şi lupta pentru credinţa creştin-ortodoxă. „După mai mulţi ani de prigoană, s-a permis redeschiderea bisericilor. Practic, locuitorii fiecărui sat doreau să aibă o biserică în localitatea lor. În câţiva ani s-au deschis vre-o 300 de biserici. Pentru reparaţia sau construcţia locaşelor sfinte făceau donaţii chiar şi preşedinţii de colhozuri şi secretarii de partid”, îşi aminteşte protoiereul.

Petru Buburuz  a mai precizat că preoţii n-au stat la o parte de organizarea marilor adunări naţionale şi au îndemnat credincioşi să vină la Chişinău, ba chiar au şi organizat deplasarea acestora. „Preoţii nu puteau să rămână indiferenţi, deoarece pe lângă lupta pentru limbă şi alfabet se mai ducea şi o luptă pentru credinţa strămoşească. Oamenii luptau pentru nişte valori spirituale, pe lângă libertate, ei mai aveau nevoie şi de spiritualitate”, a spus fostul deputat.

Potrivit protoiereului Buburuz, una din victoriile celor trei mari adunări naţionale a fost şi libertatea credinţei. „Dacă cu puţin timp în urmă un preot putea să fie tras la răspundere penală numai pentru faptul că oferea dulciuri la copii, după cele trei mari adunări ei au început să sfinţească şcoli, grădiniţe, iar oamenii nu mai erau persecutaţi pentru că mergeau la biserică”, a conchis Buburuz,

Petru Buburuz a luat parte activă la Mișcarea de eliberare și renaștere națională din anii `90. A binecuvântat prima, a doua și a treia Mare Adunare Națională, precum și Podurile de flori de la Ungheni și de la Albița. În 1989 Petru Buburuz a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS. La 1 octombrie 1991, a reînființat Facultatea de Teologie de pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, pe care a condus-o până în noiembrie 1993, când aceasta a fost desființată printr-o hotărâre de Guvern. Până în 2008, a fost consilier administrativ al Mitropoliei Basarabiei. Din 1992 până în prezent este paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chişinău. . Este distins cu „Ordinul Republicii”, precum și cu mai multe distincţii bisericeşti.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.