Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a prezentat schiţa unei strategii a diasporei

Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a prezentat schiţa Strategiei „Diaspora 2025”, în cadrul Congresului Diasporei, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 1-3 septembrie. Victor Lutenco, directorul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora a declarat că statul îşi doreşte să readucă acasă nu doar moldovenii peste hotare, dar şi investiţiile, şi experienţa acestora pentru a dezvolta Republica Moldova, transmite IPN.

Strategia „Diaspora 2025” a fost elaborată de un expert străin în domeniul diasporei şi migraţiei. Documentul urmează să treacă toate procedurile de dezbatere publică, inclusiv cu cei din diasporă, pentru a fi aprobată de Parlament. Strategia cuprinde două faze. Prima va defini acţiunile concrete de evaluare şi monitorizare a situaţiei cetăţenilor Republicii Moldova din diasporă. A doua fază, cu aplicare din 2020, va cuprinde acţiuni de estimare cum s-au schimbat lucrurile şi care sunt noile obiective până în anul 2025 pentru a-i reîntoarce pe cei din diasporă acasă.

Statul îşi asumă obligaţiunea să protejeze drepturile cetăţenilor de peste hotare şi să-i ajute în situaţii de urgenţă, să le asigure accesul la servicii de protecţie socială. Totodată, va fi elaborat un mecanism prin care cei din diasporă ar putea să contribuie la dezvoltarea ţării, prin donare de bani pentru proiecte de dezvoltare locală, proiecte sociale, acţiuni de caritate. Victor Lutenco a subliniat că prin contribuţia diasporei la reparaţia drumurilor, dezvoltarea de noi servicii sociale etc. Republica Moldova va deveni un stat care va putea oferi aceleaşi oportunităţi ca şi statele în care s-au stabilit cei din diasporă.

Potrivit şefului Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, ar urma să fie creat un fond colectiv de investiţii a celor din diasporă pentru a atrage investitorii străini în Moldova şi a crea afaceri mixte. Scopul strategic al statului este să reîntoarcă acasă cetăţenii nu doar fizic, dar şi virtual, circular, astfel migraţia să devină o alegere şi nu o oportunitate disperată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.