Biroul de reintegrare: Tiraspolul distorsionează faptele pentru a justifica abuzurile admise

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a reacţionat la declaraţia Tiraspolului că poliţia Moldovei ar fi încălcat acordul privind activitatea organelor de drept în Zona de Securitate. Într-un răspuns pentru IPN, Biroul politici de reintegrare a calificat declaraţia Tiraspolului drept o tentativă nereușită de a justifica abuzurile admise de structurile de forță din regiune.

Se întâmplă după ce, în data de 4 septembrie, structurile de forţă din regiune au stopat ilegal un agricultor din satul Molovata Nouă. Acesta transporta câteva tone de semințe de floarea soarelui, recoltate de pe lanurile aflate în proprietatea sa, iar angajații poliției au împiedicat sechestrarea producției și a tehnicii agricole de către exponenții Tiraspolului, se arată în răspunsul Biroului politici de reintegrare.

Acest incident face parte din șirul de acțiuni de intimidare din partea structurilor de forță tiraspolene în privința agricultorilor de pe platoul Cocieri, care îşi prelucrează pământurile după traseul Râbnița-Tiraspol. Autorităţile de la Chişinău califică informaţiile relatate în declaraţia Delegaţiei Tiraspolului în CUC drept o „distorsionare totală și o sfidare din partea acestora a esenței documentelor aprobate în cadrul CUC, precum și a obligațiilor asumate în acest segment al Zonei de Securitate”.

„Poliția a intervenit în perimetrul terenurilor arabile aflate în gestiunea comunei Cocieri și a locuitorilor acesteia și va interveni de fiecare dată întru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor la libera circulație și de prelucrare nestingherită a pământurilor aflate în proprietate. Mai mult decât atât, conform documentelor aprobate în cadrul CUC, este stipulat expres că localităţile Cocieri și Molovata Nouă sunt deservite exclusiv de către poliția Republicii Moldova și în proximitatea acestora nu au ce căuta alte structuri neîmputernicite prin lege”, se mai spune în răspunsul Biroului politici de reintegrare.
 
Delegaţia Moldovei în CUC a precizat că acest incident nu este unicul și pe parcursul anilor poliția a reacționat operativ în mai multe cazuri când echipele mobile ale aşa-numitor grăniceri sau vameși transnistreni au întreprins acţiuni de intimidare și de persecutare a cetăţenilor. „Pe seama incidentului din 4 septembrie poliția s-a autosesizat și întreprinde măsuri pentru a identifica reprezentanţii structurilor de forță tiraspolene și a-i trage la răspundere conform prevederilor legislației în vigoare”, precizează Biroul politici de reintegrare.

Joi, presa transnistreană a mediatizat o declaraţie a Delegației Tiraspolului în CUC care acuză încălcarea de către poliția Moldovei a acordului privind activitatea organelor de drept în Zona de Securitate. Potrivit acestei declaraţii, în data de 4 septembrie, poliția Moldovei a pătruns pe o parte a teritoriului din Zona de Securitate aflat sub controlul transnistrean. Iar la Tiraspol se consideră că poliția a încercat astfel să exercite presiuni asupra celeilalte părți în rezolvarea unui conflict economic. „Această provocare putea avea consecințe foarte grave”, se arată în declaraţia Delegației Tiraspolului în CUC .

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.