Biroul politici de reintegrare menționează că imaginile video cu incidentul recent din regiunea transnistreană, în care a fost implicat un elicopter militar, conțin elemente evidente de montaj video. Aceasta indică faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini. Instituția mai precizează că în perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate, transmite IPN.
Instituțiile de profil ale Republicii Moldova au analizat cu atenție imaginile video difuzate pe diverse rețele sociale și în mass-media din stânga Nistrului. În urma analizelor efectuate și a informațiilor acumulate, s-a ajuns la concluzia că materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video. Potrivit Biroului de reintegrare, incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului.
„Din informațiile de care dispunem, este important să informăm publicul că, în perioada următoare, se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate. În lipsa posibilității de a ataca militar Republica Moldova, astfel de acțiuni au scopul de a crește panica, de a induce neîncredere în societate și de a slăbi economia. Accentuăm că asemenea acțiuni nu au consecințe reale și nu reprezintă un pericol real pentru cetățeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului.
Instituția precizează că autoritățile competente ale Republicii Moldova, în cooperare cu partenerii externi, urmăresc cu atenție situația din regiune.
Acum o săptămână, presa din regiunea transnistreană a anunțat că o dronă kamikaze a lovit un elicopter de pe teritoriul uneia dintre unitățile militare din Tiraspol și a explodat. Potrivit sursei, zborul dronei a fost înregistrat din direcția Podului „Klevernîi”, Ucraina. Același canal susține că nu sunt victime și a fost deschis un dosar penal pe caz. Biroul politici de reintegrare a catalogat acest caz ca fiind o tentativă de a provoca frică și panică în regiune. Instituția a mai precizat că tehnica militară din imaginile distribuite de canalul Telegram local nu funcționează de câțiva ani.