Procedurile birocratice fac dificilă redobândirea cetăţeniei Republicii Moldova de către tinerii care au fost abandonaţi la naştere şi plasaţi în instituţiile rezidenţiale din ţară. Problema constă în lipsa codului personal de identificare, care se atribuie la naştere.
Directorul executiv al Asociaţiei Obşteşti „Demos”, Liliana Samcov, a spus, la o conferinţă de presă la IPN, că procedura de redobândire a cetăţeniei durează circa un an.
„Este foarte dificil când trebuie să apelezi la multe servicii comunitare şi care nu întotdeauna sunt receptive. Am lucrat prin ambasade, ministere ca să restabilim documentele primare ale unor tineri. Cel mai dificil este atunci când trebuie să fie făcute actele de la zero, când tinerii nu au avut nici certificat de naştere, este o procedură care durează şi 12 luni. Începem de la faptul că cineva trebuie să recunoască acest tânăr în instanţa de judecată”, a adăugat Liliana Samcov.
Din cauză că nu au cod personal de identificare, tinerii nu-şi pot perfecta nici buletinul de identitate la atingerea vârstei de 16 ani.
Liliana Samcov a spus că procedura de restabilire a certificatului de naştere este sarcina specialiştilor din domeniul protecţiei copilului, însă au avut cazuri când aceştia au refuzat să facă acest lucru. Buletinele de identitate sunt perfectate de către asociaţie, care îşi asumă şi partea de cheltuieli. Statul nu ajută financiar la restabilirea certificatelor de naştere şi perfectarea buletinelor. În viziunea , lucrurile ar fi mai simple dacă instituţiile statului ar fi mai receptive.
Timp de 6 ani, Asociaţia „Demos” a ajutat 15 tineri să-şi redobândească certificatele de naştere şi cetăţenia Republicii Moldova.