BeCS: Anual fiecare localitate rurală va primi cinci milioane de lei

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor anunță relansarea programului național „Satul Moldovenesc” care are drept scop modernizarea localităților rurale și creșterea calității vieții oamenilor de la sate. Principalele prevederi ale acestuia se referă la alocarea a câte cinci milioane de lei anual pentru fiecare localitate rurală, urmând ca autoritățile locale și locuitorii satelor să decidă cum să investească mai eficient acești bani pentru a face viața cetățenilor mai bună. Suplimentar, precizează concurentul electoral, vor fi alocați anual cel puțin jumătate de milion de lei pentru fiecare sat, cu scopul ca acești bani să fie investiți în susținerea afacerilor locale, transmite IPN.

„Programul național „Satul Moldovenesc” va cuprinde o strategie întreagă de acțiuni, care au scopul să dezvolte satele din țară, astfel ca nivelul de trai al populației din mediul rural să crească rapid și să fie cel puțin la egal cu nivelul de viață în mediul urban”, a declarat într-o conferință de presă deputatul PSRM, Radu Mudreac.

Programul mai prevede că asigurarea cu apă potabilă de calitate în localități va crește de la 50,7% la 70% în 2025, iar în localitățile rurale va fi introdus treptat un sistem public de canalizare. De asemenea, este prevăzut ca în următorii patru ani 60% din locuințele din sate să fie conectate la gazul natural. Formațiunea promite că vor fi restaurate și reparate 3600 de kilometri de drumuri și străzi locale, iar cel puțin jumătate din străzile din sate vor fi iluminate.

Candidatul BeCS, Aliona Briciag, pedagog de profesie, a subliniat importanța vitală a educației de calitate pentru păstrarea și dezvoltarea satelor. „Dacă închizi o școală – deschizi un penitenciar, pentru că, dacă nu primești educație de calitate – poți porni pe cale greșită. Țin minte foarte bine lacrimile părinților în satele unde se închideau școlile. Noi suntem categoric împotriva oricăror „optimizări” în sistemul educațional și pledăm pentru majorarea finanțărilor destinate grădinițelor, școlilor, primare, gimnaziilor, liceelor, dar și instituțiilor medicale”, a conchis Aliona Briciag.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.