Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat în ședința Parlamentului de astăzi moțiune de cenzură. Aceasta este semnată de 26 de deputați și acuză Guvernul că „este gata să sacrifice interesul național al țării, bunăstarea cetățenilor și viitorul copiilor în schimbul aplauzelor și simpatiilor partenerilor externi”, transmite IPN.
„Astăzi, la fel ca și trei ani în urmă, Republica Moldova se pomenește în prag de iarnă cu o criză energetică profundă, lipsită de politici și strategii clare pentru asigurarea securității energetice a țării și protecției cetățenilor de consecințele nefaste ale acesteia”, a declarat deputatul socialist, Petru Burduja, prezentând moțiunea.
Potrivit lui, în contradicție cu promisiunile făcute și cu argumentele orgolioase asumate la învestire, Guvernul nu a realizat practic nimic în domeniul energetic. Din contra, starea lucrurilor a degradat din ce în ce mai mult.
„Falsitatea și iscusința de manipulare a Guvernului PAS sunt dublate de cinismul în care tratează aceștia problemele vitale ale cetățenilor”, a mai spus parlamentarul. Acesta a acuzat guvernanții că fac doar declarații pompoase, iar acum oamenii trebuie să suporte consecințele iresponsabilității guvernării.
„Exprimăm vot de neîncredere Guvernului Republicii Moldova, condus de către domnul Dorin Recean”, a conchis Petru Burduja.
Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, care prezidează ședința de astăzi, a precizat că proiectul moțiunii este transmis Secretariatului legislativului pentru a verifica întrunirea condițiilor legale pentru inițierea procedurii de examinare în plen.
„Prin această moțiune de cenzură voi încercați să slăbiți instituțiile statului, dar noi o să ne lămurim cu voi când vom dezbate această moțiune de cenzură”, a declarat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Aceasta se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămânii următoare datei depunerii. Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură trebuie să fie votată de majoritatea deputaților.