„Ceea ce știm cu certitudine este că opoziția de-a lungul ultimilor doi ani ne-a plictisit cu: apeluri la lansarea frontului național unic; unirea eforturilor; identificarea agendei comune; decapturarea statului etc. Naivii de noi, credeam că nu există basm mai plictisitor decât povestea taurului alb, acum știm – cea mai plictisitoare poveste e cea despre unirea eforturilor opoziției moldovenești. Ce ar putea avea ambasadorii cu asta?...”
---
Îmbinarea elanului protestatar cu genul epistolar
După alegerile locale din 5 noiembrie 2023 urma să aibă loc consolidarea opoziției pentru debarcarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de la guvernare. Imediat după alegeri, la 6 noiembrie, opinia publică a fost informată că, până la facerea bilanțului alegerilor, se amână întrunirea dedicată consolidării opoziției. A mai trecut o lună și la 6 decembrie am aflat despre convocarea unei conferințe cu genericul „Lecțiile pe care le putem trage din alegerile locale 2023 și perspectivele pentru democrația în Moldova”. După tragerea lecțiilor s-a ajuns la concluzia: „Opoziția trebuie să se unească pentru a nu permite capturarea statului”. Așadar, aceasta este modalitatea de manifestare a elanului combativ al opoziției, îndreptat spre debarcarea PAS de la guvernare. Deci, nu ne rămâne decât să așteptăm cu răbdare până când opoziția își va uni eforturile pentru a salva democrația. Din fericire, nu toate forțele de opoziție sunt de acord să stea în expectativă.
Vădit plictisit de interminabilele apeluri la unirea eforturilor opoziției, un lider de partid a decis să recurgă la o manevră de mobilizare a forțelor externe în ajutorul opoziției, impresionându-le cu temeinicia argumentelor împotriva dictaturii PAS. Este vorba despre liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, cărui i-a crăpat răbdarea după ce apelul lansat din ajunul campaniei electorale pentru alegerile locale a fost ignorat, deși argumentele au fost temeinice: „Azi toate partidele sunt în opoziția PAS. PAS e singur”, deci era lesne de înțeles că putea fi învins. Mai cu seamă că PAS „nu e partid, ci o organizație extremistă. După Moldova fără Voronin, am ajuns să spunem stop PAS”.
În circumstanțele menționate, trei luni mai târziu, anticipând rezultatele conferinței din 6 decembrie – reluarea discuțiilor despre necesitatea unirii opoziției, liderul PLDM a decis, în mod ostentativ, să se singularizeze și să publice o scrisoare deschisă, adresată ambasadorilor SUA și statelor membre ale Uniunii Europene (UE). În epistola sa, ca un adevărat apostol al democrației, Vlad Filat i-a cerut comunității ambasadorilor să intervină „pentru a salva democrația” din Republica Moldova de „amestecul de incompetență, iresponsabilitate, imaturitate și egoism al guvernării actuale, care a transformat RM într-o dictatură autentică” etc.
Consecințele ofertei respinse
Pentru liderul PLDM viciile înnăscute și păcatele capitale ale PAS s-au manifestat rapid, peste aproximativ un an după ieșirea sa la libertate, în 2019. S-a întâmplat după ce, în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020, îi făcuse PAS o ofertă de colaborare, chemând „la dialog în vederea creării unui Bloc Electoral, care să participe cu un candidat comun la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și cu o listă comună la alegerile parlamentare anticipate”. Oferta a fost respinsă de liderul PAS, Maia Sandu care declarase că: „E vremea să scăpăm de cei care se îmbogățesc ilegal... Alegătorii s-au săturat de HOȚI”. Răspunsul a fost calificat, probabil, ca manifestare a egoismului Maiei Sandu și PAS. Sigur, liderul PAS ar fi putut proceda de o manieră mult mai delicată, amintindu-i lui Vlad Filat că la ieșirea la libertate, atunci când fusese întrebat dacă intenționează să revină în politică, răspunsul a fost: „Nu cred. În modul direct – nu, dar aș vrea ca experiența și cunoștințele mele în domeniu să poată fi utile pentru cei care ar dori. Consultare politică, dacă cineva ar dori, în niciun caz impusă”.
Consecințele respingerii ofertei PLDM a fost că la alegerile prezidențiale candidatul formațiunii a obținut doar 1.4% din voturi. Rezultatul menționat a scos în evidență că parteneriatul propus de PLDM și respins de PAS era unul fără valoare adăugată. În consecință, PLDM s-a resemnat, hotărând să nu mai participe la alegerile parlamentare din 2022. Probabil, liderul PLDM s-a simțit umilit, fiindcă PAS n-a manifest nici măcar dorința de a apela la consultanța politică pe care Vlad Filat se oferise s-o pună la dispoziție. Există un adevăr axiomatic – umilința provoacă ură, iar aceasta din urmă se manifestă prin stigmatizarea obiectului urii cu cea mai detestabilă pecete. Așa și-a început liderul PLDM campania împotriva PAS: „Partidul PAS în frunte cu Maia Sandu a fost generat de Plahotniuc... Dacă pe mine (ca politician) nu m-ar fi distrus, atunci PAS nu ar fi apărut niciodată”.
Au urmat numeroase apeluri ale PLDM la consolidare a tuturor forțelor politice de opoziție împotriva PAS, lucruri despre care s-a relatat destul. Acestea sunt circumstanțe în care liderul PLDM a ajuns pe muchia răbdării, lăsând impresia că iată-iată va lansa o tiradă de blesteme în adresa PAS. Din fericire s-a abținut de la blesteme, recurgând doar la o tiradă de condamnări, exprimate în cadrul unui fel de manifest, întitulat expresiv Condamn!
De ce Vlad Filat nu s-ar condamna pe sine însuși?
În activitatea sa politică PAS s-a confruntat cu acuzații că ar fi o simplă derivată a PLDM, în sensul că mulți foști membri au ultimului au aderat la primul. Acest fapt a fost speculat insistent de oponenții politici ai PAS, obligând formațiunea să dezmintă, atât prin atitudini, cât și prin fapte orice relație compromițătoare cu PLDM. Problema e că cel mai prolific speculant politic în acest sens a fost chiar un confident de al liderului PLDM – Bogdan Țîrdea, convertit în socialist. Ultimul, din considerente propagandistice, răspândea, de exemplu, în preajma alegerilor parlamentare anticipate din 2021 invective de genul: „lista PAS este plină cu foști membri PLDM. Acum e clar de ce Vlad Filat a fost eliberat, înainte de căderea Guvernului Sandu?”
Evident, rolul lui Țîrdea nu trebuie exagerat, totuși relațiile acestuia cu Filat au fost speciale. Aceste relații au fost invocate de eminența cenușie de cândva a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Marc Tkaciuk, o persoană foarte bine informată. În manifestul său „Manuscrisele nu ard”, dedicat alegerii între bani și politică pe care a făcut-o liderul PLDM, Marc Tkaciuk menționa: „în timp ce Filat lupta cu păpușarul, propagandistul său, Bogdan Tirdea, cu surle și trâmbițe, vocifera escapadele denunțătoare ale lui Filat împotriva lui Plahotniuc”. Este un adevăr confirmat de Vlad Filat însuși, care a recunoscut că Țîrdea i-a fost confident: „În general, nu obișnuiesc să intru în polemici cu foștii mei angajați, dar obrăznicia de care dă dovadă Bogdat Țîrdea sfidează nu doar bunul-simț, ci mai ales realitatea. Așadar, fostul meu salariat, Bogdat Țîrdea, a devenit din susținătorul integrării europene un activ deputat socialist, ajuns în PSRM, apropo, tot cu acceptul meu, nu contenește cu atacurile la adresa mea și a PLDM... Ceea ce surprinde la Bogdat Țîrdea, care o bună perioadă de timp a fost plătit de mine, are capacitatea de a sluji pe oricine îi oferă plicul”.
Acum să revenim la manifestul de condamnare al liderului PLDM la adresa PAS. Nimic din ceea ce e condamnabil și i se atribuie guvernării PAS, cu excepția stării de urgență, nu i-a lipsit guvernului condus de Vlad Filat, care a lăsat o moștenire dezolantă. Mai mult, păcatele guvernării lui Filat mai înglobează și achitarea în plic a jurnaliștilor și propagandiștilor, adică coruperea acestora, infiltrarea lor în alte partide etc., așa cum a recunoscut Vlad Filat că a procedat în raport cu Bogdat Țîrdea. Din acest punct de vedere, ar fi corect ca Vlad Filat să se condamne pe sine însuși pentru că s-a pomenit victimă a ceea ce în manifestul lui Marc Tkaciuk – „Manuscrisele nu ard” este definit drept schimbarea politicii pe bani. A propos, multiplele păcate ale guvernării PAS pot, totuși, fi puse pe seama războiului Rusiei împotriva Ucrainei, război pe care Vlad Filat se pare că nu l-a condamnat, preferând să vorbească în termeni elogioși despre Vladimir Putin și abilitățile acestuia.
Totuși, surcica nu sare departe de trunchi
În cruciada sa împotriva PAS, Vlad Filat a operat și semi-adevăruri. Unul dintre semi-adevăruri ar fi că "Plahotniuc i-a luat corpul, iar PAS i-a luat sufletul". De fapt, Plahotniuc a convertit doar o parte din corpul PLDM, cealaltă se regăsește în rândurile PAS și în cele mai înalte funcții din stat. Ceea ce putem afirma cu certitudine este că – da!, spiritul lui Vlad Filat se regăsește în PAS. Culmea este că Vlad Filat condamnă tocmai acțiunile PAS, comise în spiritul PLDM. În special, este vorba și despre ceea ce el a numit furtul intelectual comis de PAS, se are în vedere convertirea primarilor, în ajunul alegerilor locale. Vorba e că prima convertire în masă a primarilor, în istoria contemporană a Republicii Moldova, a efectuat-o PLDM, exact în perioada când liderul formațiunii deținea funcția de prim-ministru. Este vorba despre alegerile locale generale din 5 iunie 2011, când din cei 287 de primari aleși din partea PLDM, mai mult de jumătate – 146, s-au dovedit a fi foști primari, convertiți preponderent de la PCRM și Alianța Moldova Noastră (AMN). Iată acesta a și fost primul furt intelectual comis nu de cineva, ci de PLDM. Performanța respectivă este verificabilă pe portalul Anticorupție, accesând fișierul Excel.
Cu un mic efort și cu ajutorul paginii web a Comisiei Electorale Centrale (CEC) putem constata că la recentele alegeri locale generale din 5 noiembrie 2023, PAS a obținut 291 mandate de primari, dintre care 103 mandate aparțin foștilor primari, convertiți preponderent de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și de la Partidul Democrat din Moldova (PDM). Așadar, un calcul elementar ne arată că doar aproximativ 70% din spiritul lui Filat s-a cuibărit în rândurile PAS. Este o performanță rușinoasă. Oricum, ne-am convins de justețea proverbului, care afirmă că surcica nu sare departe de trunchi.
Dilema ambasadorilor
Epistola liderului PLDM, adresată comunității ambasadorilor SUA și UE acreditați În Republica Moldova, ar putea să-i pună în fața unei dileme – să intervină sau nu cu reacții la condamnările lui Vlad Filat, așa cum le cere acesta. În această istorie este curios un fapt și anume că pe când era prim-ministru, liderul PLDM le-a interzis ambasadorilor moldoveni acreditați în străinătate să comenteze situația politică din Republica Moldova. Pe Vlad Filat îl deranja dacă guvernele străine aflau de la prima sursă ce se întâmplă în țara guvernată de el. Actualmente, în calitate de lider al unui partid de opoziție, liderul PLDM ar dori ca la solicitarea sa guvernele statelor UE și SUA să se implice, prin intermediul ambasadorilor săi, în situația internă a Republicii Moldova. Stranie atitudine, absolut asimetrică, adaptată în exclusivitate la interesele personale ale solicitantului.
Oricum, rămâne la latitudinea excelențelor sale să decidă cum e mai bine să procedeze. E important doar să le reamintim că majoritatea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova au fost generate și rămân a fi o moștenire grea, inclusiv a guvernării Filat: politizarea instituțiilor statului, corupția endemică; distrugerea sistemului bancar prin trecerea Băncii de Economii în gestiunea lui Ilan Șor; crearea media-holdingurilor afiliate politic; utilizarea propagandiștilor în luptele intestine ale clanurilor politice; convertirea în masă a primarilor, etc Din păcate, spiritul lui Vlad Filat, așa cu s-a menționat, s-a cuibărit parțial și în corpul PAS, fapt confirmat la recentele alegeri locale.
Concluzii
Pentru simplii cetățeni e dificil să decidă ce e mai bine – să se implice ambasadorii sa nu, să dea curs sau nu demersurilor și adresărilor lui Vlad Filat, Ion Chicu sau Igor Dodon etc. Ceea ce știm cu certitudine este că opoziția de-a lungul ultimilor doi ani ne-a plictisit cu: apeluri la lansarea frontului național unic; unirea eforturilor; identificarea agendei comune; decapturarea statului etc. Naivii de noi, credeam că nu există basm mai plictisitor decât povestea taurului alb, acum știm – cea mai plictisitoare poveste e cea despre unirea eforturilor opoziției moldovenești. Ce ar putea avea ambasadorii cu asta?