Iniţiativa desfăşurării unui referendum consultativ în Găgăuzia privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova nu are caracter anti-european şi nu este orientată spre impunerea unor opţiuni, se menţionează într-o declaraţie a başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, făcută publică pe 3 octombrie curent, transmite IPN.
Explicând motivele iniţiativei sale, Formuzal a menţionat că, doar pe parcursul ultimei săptămâni, în Găgăuzia s-au desfăşurat câteva mitinguri, care au vizat şi vectorul de politică externă a Moldovei. „Cetăţenii au întrebări şi, neavând răspuns la ele, sunt tot mai nemulţumiţi. În situaţia creată, referendumul consultativ va constitui o modalitate legală potrivită pentru ca cetăţenii să-şi expună poziţia în această chestiune”, a menţionat başcanul. În opinia sa, a nu le oferi locuitorilor această posibilitate ar însemna sporirea în continuare a indignării populaţiei şi provocarea unei destabilizări politice.
Potrivit başcanului, comentariile preşedintelui şi premierului la acest subiect au fost pripite, bazate pe informaţii denaturate. Oficialii s-au expus fără să pătrundă în esenţa propunerii privind organizarea referendumului.
„Găgăuzia nu intenţionează să-i dicteze Republicii Moldova cursul pe care să-l urmeze în dezvoltarea sa. Găgăuzia, ca parte componentă a ţării noastre comune, doreşte doar să participe la elaborarea politicii externe a statului. Şi dacă poporul nostru doreşte să-şi exprime voinţa sa, eu sunt obligat să-i ofer această posibilitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Şi niciun demnitar nu poate să-mi interzică acest lucru”, a spus Mihail Formuzal.
Başcanul a semnat pe 1 octombrie 2013 o hotărâre cu privire la desfăşurarea pe teritoriul Găgăuziei a referendumului consultativ în scopul aflării părerii locuitorilor regiunii privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova. Iniţiativa respectivă a fost criticată de către majoritatea experţilor şi politicienilor, ea provocând şi o reacţie negativă a conducătorilor ţării. În opinia oponenţilor acestei idei, determinarea politicii externe a Moldovei nu ţine de competenţa Găgăuziei, iar în cadrul referendumului local pot fi propuse doar chestiuni de importanţă locală.