Bartlomiej Zdaniuk: Popoarele noastre au trecut prin experiența dură a totalitarismului

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să cunoască foarte clar cine au fost victimele și cine au fost agresorii în cazul regimului totalitar sovietic. Cunoașterea trecutului istoric permite crearea unei identități naționale care este fundamentul oricărei societăți democratice. O spune ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk. În prejma zilei de 23 august, când sunt comemorate victimele regimurilor totalitare și autoritare, diplomatul spune că cetățenii Republicii Moldova ar putea lua exemplul cetățenilor Poloniei care știu foarte bine realitățile istorice ale regimului totalitar sovietic.

În timpul dezbaterii publice „Povara înțelegerii contradictorii a problemei victimelor regimurilor totalitare”, organizate de Agenția de Presă IPN, ambasadorul Poloniei la Chișinău a menționat că poporul Republicii Moldova și cel al Poloniei au trecut prin aceleași experiențe nefaste ale istoriei legate de trecutul sovietic. Experiența deportărilor în masă și altor atrocități este împărtășită și de polonezi.

„Impactul totalitarismului asupra popoarelor noastre este absolut vizibil în viețile noastre de astăzi. Totalitarismul a vrut să creeze totul nou, un om nou, un stat nou, un mod nou de gândire și să elimine tot ce a existat până atunci. Istoricii au un rol extrem de important în a explica ce s-a întâmplat, dar pe lângă partea de cercetare, este important aspectul de popularizare. Sunt mândru că în țara mea, se știe foarte bine, cine este victimă, cine e agresor, cine a atacat, cine ne-a deportat. Să știți că în Polonia nu umblă nimeni cu panglica Sfântului Gheorghe”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.

Ambasadorul Poloniei spune că popularizarea adevărului istoric nu trebuie lăsată doar pe seama istoricilor. Scoaterea la iveală a dramelor înaintașilor noștri ar trebui să fie o prioritate chiar și pentru cetățenii simpli.


„Dacă vrem să rămânem independenți și liberi și nu vrem să fim sclavii cuiva, ci să fim stăpâni la noi acasă, trebuie să facem lumină asupra lucrurilor care au avut loc și să vorbim deschis despre asta. Dar nu putem lăsa istoria doar pe seama istoricilor și atât, asta ar însemna că abdicăm de la elementul nostru identitar. Mulți oameni au făcut pușcărie, GULAG, tocmai pentru că au vrut să-și mențină identitatea”, a mai spus diplomatul.

Prin studierea istoriei, clasa politică, cetățenii Republicii Moldova vor reuși să-și întărească sentimentul de demnitate națională și nu se vor mai simți inferiori marilor puteri, spune diplomatul.

„Fiecare dintre noi, specialiștii, politicienii, oamenii de rând, trebuie să manifeste interes față de ce a fost, să consacrăm timp pentru a afla mai mult despre istoria noastră, să fim mai educați, fiecare trebuie să înceapă de la sine. Și atunci vom înțelege că nu suntem marionetele unor mari puteri, ci dimpotrivă, avem identitate, mândrie, avem înaintași care au avut un comportament foarte demn”, a spus Zdaniuk.

Dezbaterea intitulată „Povara înțelegerii contradictorii a problemei victimelor regimurilor totalitare” este a 201-a dezbatere din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.