Banca Mondială se arată îngrijorată de situaţia din sectorul rural din R. Moldova
Banca Mondială se arată îngrijorată de tendinţele creşterii sărăciei în zonele rurale ale R. Moldova şi evoluţiile nesemnificative ale agriculturii. Declaraţii în acest sens a făcut, vineri, 16 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul de ţară al Băncii Mondiale (BM) pentru Belorus, Ucraina şi RM, Paul Bermingham.
Potrivit sursei citate, pentru a ieşi din impasul creat, Guvernul trebuie să întreprindă măsuri energice de îmbunătăţire a competitivităţii produselor moldoveneşti, de dezvoltare a pieţelor agricole, de diversificare a pieţelor de desfacere şi de mărire a accesului la pieţele Uniunii Europene. Pentru aceasta, în opinia lui Bermingham, este nevoie de modernizarea standardelor şi sistemelor de certificare şi înlăturarea impedimentelor în calea comerţului extern. Pentru promovarea exporturilor, oficialul BM recomandă efectuarea unor investiţii substanţiale în infrastructura pieţei şi sistemelor informaţionale.
În opinia lui, există o necesitate stringentă de realocare a cheltuielilor guvernamentale în cercetări şi infrastructură rurală. Bermingham a apreciat drept ineficiente subvenţiile statului alocate agricultorilor, menţionând că acestea nu contribuie la o creştere durabilă.
Totodată, reprezentantul Băncii consideră că gospodăriile individuale din RM sunt mai eficiente şi mai productive, decât cele corporative mari. Potrivit lui, trecerea la o economie de piaţă necesită facilitarea fluxului continuu de pământ de la gospodăriile mari la cele individuale, deoarece primele produc 70% din totalul producţiei agricole.
„Soluţionarea acestor probleme în sectorul agricol ar contribui, în mare, la reducerea sărăciei în zona rurală”, a mai spus oficialul.
Paul Bermingham a afirmat că BM intenţionează să lucreze împreună cu Guvernul şi alţi donatori în vederea îmbunătăţirii accesului la pieţele internaţionale şi asigurarea fermierilor cu serviciile şi abilităţile de care au nevoie pentru a deveni competitivi.
În anul 2006, Banca Mondială va acorda R. Moldova credite în valoare de 25 mil. USD pentru reforma în domeniul ocrotirii sănătăţii şi realizarea Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS). În 2007, volumul asistenţei BM va creşte până la 35-40 mil. USD.