Banca Mondială avertizează în legătură cu pericolul îmbătrânirii populaţiei din Europa de Est şi fosta URSS
Banca Mondială avertizează în legătură cu pericolul îmbătrânirii populaţiei din Europa de est şi fosta URSS, considerând că numai reformele urgente ar putea ajuta la atenuarea problemelor fiscale pe termen lung.
Potrivit unui raport al BM, până în anul 2025, multe ţări din Europa de Est şi fosta URSS vor avea populaţii dintre cele mai bătrâne din lume, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru succesul economic al acestor ţări, dacă nu se abordează adecvat reforma sistemelor de pensionare şi ocrotire a sănătăţii şi dacă nu se întocmesc politici eficiente de promovare a creşterii productivităţii.
În întreaga lume, societăţile îmbătrânite sunt supuse riscului gravelor consecinţe economice. Totuşi, Europa de Est şi fosta URSS este unica regiune din lume care se înfruntă cu provocările combinate ale populaţiei relativ săraci şi care îmbătrâneşte rapid şi o tranziţie incompletă spre economia de piaţă matură. În cazul acestor ţări, problema este agravată de necesitatea de a accelera tranziţia economică şi, simultan, de a întreprinde reforme pe termen lung în regim de urgenţă pentru abordarea consecinţelor demografice.
Se estimează că populaţia din această regiune se va micşora cu aproape 24 mil. de oameni în următoarele două decenii. Către 2025, între o cincime şi o pătrime din populaţia a 9 ţări din Europa de Est şi fosta URSS va avea o vârstă de 65 şi mai mulţi ani. Cele mai dificile provocări provin din îngrijorarea că populaţia îmbătrânită va exercita presiuni noi – şi posibil nepermisive – asupra cheltuielilor publice, în special, pentru pensii şi îngrijirea pe termen lung a persoanelor în vârstă. Aceste preocupări sunt accentuate de realitatea faptului că în multe foste ţări comuniste, finanţarea acestor sisteme este neadecvată.
Conform BM, productivitatea înaltă este absolut necesară dacă ţările din Europa de est şi fosta Uniune Sovietică vor continua să crească rapid şi să se apropie de veniturile şi nivelul de trai din UE. Aceasta va necesita reforme pentru aprofundarea pieţelor financiare, ceea ce va spori economiile şi investiţiile şi va face pieţele muncii mai flexibile. În fine, un sistem de învăţământ îmbunătăţit şi angajamentul faţă de instruire continuă pe durata vieţii sunt necesare pentru ca ţările din regiune să obţină avantaje maxime din resursele umane reduse.