Babă neagră și Ice Wine pentru liderii europeni care vor participa la Summitul CPE

Cei 50 de lideri de state și guverne europene care vor participa pe 1 iunie la Summitul Comunității Politice Europene vor fi serviți cu tradiționalul desert „Babă neagră” și Ice Wine Riesling din 2018. Cei de la Castelul Mimi au convocat ospătari și bucătari inclusiv din străinătate, iar deja de o lună la fața locului se află o comisie pentru controlul calității, transmite IPN.

Directorul de la Castel Mimi, Adrian Trofim, a declarat că desertul „Babă neagră” este unul cu care se mândresc foarte mult. În cadrul unui tur de presă le-a fost servit jurnaliștilor cu înghețată din vin Merlot, produs local. Potrivit lui, desertul este unul tradițional în Republica Moldova, însă cumva se pierduse în bucatele de zi cu zi. Și atunci când și-au lansat afacerea, căutau rețete vechi de deserturi și alte bucate. Pentru evenimentul din 1 iunie, acesta va fi reinterpretat.



„Bunica noastră este de la nordul țării. Ea făcea „Babă neagră” toată viața și cumva, fiind la ea în vizită, ne-a servit acest desert și noi am hotărât să-l includem în meniul nostru, astfel fiind primul restaurant care a avut acest desert. L-am reînviat cumva și acum îl găsiți în multe restaurante. Se pregătește opt ore – sunt doar făină, ouă, unt și bicarbonat de natriu. Se ține opt ore în cuptor, după care prinde culoarea aia de cafeniu închis. Adică nu se pun alte ingrediente, cum ar fi cacao”, a menționat Adrian Trofim în cadrul unui tur de presă.

Ice Wine Riesling este din vița-de-vie de la Speia. „Rieslingul a fost ținut pe vița-de-vie până în iarnă. Timp de trei zile a stat la o temperatură de -8 grade Celsius și echipa noastră a mers la cules anume pe timp de zăpadă. A fost adus cu grijă, presat foarte atent. Fermentarea a durat un an și ceva, pentru că, fiind o zaharoză înaltă, fermentarea mergea foarte lent. A fost îmbuteliat în 2020 abia. Nu mai avem mult vin de genul dat pentru că în fiecare iarnă e mai cald și mai cald și nu putem obține un Ice Wine adevărat. Este unul dintre ultimele pe care am putut să le facem”, a mai spus Adrian Trofim.



Membrii delegațiilor participante la summit vor putea admira și o expoziție la care sunt prezentate 24 de lucrări ale artistelor din România și din Basarabia. „Sunt artiste contemporane, dar și artiste emerite ale secolului XX. Am ales să fie picturi ale femeilor, pentru că ne dorim să atingem subiectul expunerii femeilor per general și participarea acestora în procesele decizionale ale societății noastre. Cu siguranță arta este acel domeniu care ne ajută să fim mai conștienți, să înțelegem procese sociale, economice și politice importante”, a menționat Cristina Frolov, președinta Fundației Constantin Mimi.

Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.