Avocatul Victor Muntean cere ca infracțiunile în justiție să nu aibă termen de prescripție

Victor Muntean, avocatul firmei Proimobil, cere autorităților din Republica Moldova ca infracțiunile în domeniul justiției, inclusiv tragerea ilegală la răspundere penală cu bună știință, pronunțarea hotărârilor ilegale în privința persoanelor, să nu fie cu termen de prescripție, transmite IPN.

Într-o conferință de presă de la IPN, apărătorul a menționat că, în 2019, una dintre primele declarații ale noii clase politice a fost cea că Republica Moldova este un stat capturat și sistemul justiției este capturat. Potrivit lui Victor Muntean, cazul Proimobil, în care se încearcă preluarea afacerii prin amenințări și dosare fabricate, nu este singurul.  „Mă adresez politicenilor cu următorul mesaj: Veți face un favor foarte mare persoanelor care au avut de suferit în acea perioadă din cauza acțiunilor ilegale ale persoanelor care au folosit mecanismele statului pentru a persecuta, pentru a prelua afaceri sau pur și simplu pentru a se răzbuna cu oponenții politici sau din afaceri. Să se gândească la faptul că infracțiunile în domeniul justiției, inclusiv tragerea ilegală la răspundere penală cu bună știință, pronunțarea hotărârilor ilegale în privința persoanelor, ca acestea să nu fie cu termen de prescripție”, a remarcat avocatul.  

„Persoanele sunt persecutate, trec câțiva ani, dosarele se duc în instanța de judecată și este dispus să se întoarcă înapoi, iar acele persoane să fie trase la răspundere pentru faptul că au folosit mecanismele statului pentru a persecuta oameni. Aceștia nu pot fi însă trași la răspundere din cauza intervenirii termenului de prescripție, pentru că fie că sunt infracțiuni ușoare, fie de altă natură”, a menționat apărătorul.

Victor Muntean a precizat că în anul trecut s-au pornit în continuare dosare penale în privința firmei Proimobil. Avocatul a spus că are informații de la Inspectoratul Fiscal de Stat care certifică faptul că, de exemplu, un agent imobiliar, nu are nicio datorie la FISC. Cu toate aceste, sunt în continuare deschise dosare penale și chiar trimise în instanța de judecată. „De asemenea, au loc hărțuiri și noi sperăm că acestea sunt ultimele convulsii ale persoanelor care încă mai încearcă din inerție să mai folosească instrumentele și mecanismele vechi, care s-au schimbat deja și că acestea sunt cazuri izolate, care în viitorul apropiat sperăm să înceteze. Situația este una într-adevăr gravă, pentru că, știu din interior, murdărind mediatic anumite persoane, se făcea cu un anumit scop. Totuși vremurile se schimbă și sperăm ca justiția să se repună pe drumul corect, procurorii sunt în proces să treacă în sfera legalității”, a subliniat avocatul firmei Proimobil.

În aceeași conferință, Vlad Musteață, fondatorul firmei „Proimobil”, a spus că, încă din anul 2016, se pun presiuni asupra sa pentru ca afacerea sa cu imobiliare să fie preluată în mod ilegal.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.