Avocatul Poporului pentru drepturile copilului recomandă crearea serviciilor de sprijin pentru familiile cu copii

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, își exprimă îngrijorarea privind cazurile de deces a copiilor lăsați fără supraveghere, mai ales în timpul vacanțelor. În context, recomandă autorităților să creeze servicii de sprijin pentru familiile cu copii, ușor accesibile, și să informeze populația despre existența acestora, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă plasat pe pagina de Facebook a Oficiului Avocatului Poporului, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, mai îndeamnă autoritățile să facă activități care ar preveni riscurile pentru viața și sănătatea copiilor din motive precum: incendiu, înec, accident rutier, supraîncălzirea copilului în mașină, intoxicație, sufocare cu obiecte mici, electrocutare, dar și a violenței față de copii, precum și să consolideze capacitățile părinților sau îngrijitorilor de a susține dezvoltarea copiilor în siguranță, inclusiv să cunoască factorii de risc asociați violenței față de copii.

De asemenea, se recomandă educarea formală și non-formală a copiilor ca să cunoască despre riscurile, formele de abuz, secretele bune și rele, persoane de încredere, precum și să cunoască cum să sesizeze abuzurile, dar și să fie create mecanisme de sesizare a cazurilor de violență de către copii. De asemenea, Ombudsmanul pentru drepturile copilului recomandă angajatorilor să creeze spații special amenajate pentru copii la locul de muncă a părinților sau îngrijitorilor, supravegheate de adulți pregătiți.

Ombudsmanul recomandă mass-media să contribuie la informarea populației privind factorii de risc și de protecție, inclusiv cei asociați violenței față de copii, și la educația pentru drepturile copilului, iar comunitatea să susțină familiile cu copii, la necesitate, și să sesizeze autoritățile atunci când există un risc pentru viața și sănătatea copiilor.

La rândul lor, părinții și îngrijitorii trebuie să monitorizeze și să supravegheze copilul pentru a reducere riscul de vătămare corporală sau deces. Să apeleze la rude, persoane de încredere sau autorități publice, pentru a nu lăsa copilul fără supraveghere, și să stabilească o relație de încredere cu copilul, să discute cu el despre potențialele riscuri și cum să se protejeze.

Recent, cadavrul unei fetițe de 7 ani a fost găsit într-o casă părăsită din satul Recea. Fata se afla acasă fără supravegherea unui adult. A mers la joacă în mahala și nu a mai revenit. După două zile de căutări copila a fost găsită strangulată. Suspectul, un tânăr din localitate, a fost reținut de oamenii legii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE