Guvernul, în colaborare cu Comisia Electorală Centrală, trebuie să-și asume informarea publicului cu privire la amenințările la adresa procesului electoral și trebuie să întreprindă eforturi pentru a proteja integritatea alegătorilor. Totodată, agențiile guvernamentale și CEC trebuie să se asigure că eforturile de combatere a informării false nu afectează neintenționat drepturile cetățenilor de a contesta alegerile prezidențiale sau de a pleda pro/contra referendumului. Cu aceste recomandări vin reprezentanții Institutului Național Democrat pentru Afaceri Internaționale (NDI) care își încheie Misiunea de evaluare preelectorală a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie.
Într-o conferință de presă la IPN, directoarea regională a NDI pentru Eurasia, Eva Busza, a declarat că există încă pași importanți și practici care pot fi întreprinși pentru a îmbunătăți în continuare integritatea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. În context, au fost formulate mai multe recomandări practice și acțiuni prioritare.
„Platformele de socializare ar trebui să aloce mai multe resurse pentru Republica Moldova pentru a identifica falsa informare și comportamentele neautentice, inclusiv să aloce mai multe resurse pentru analiza conținutului în limbile română și rusă și să se asigure în mod pro-activ că nu acceptă reclame de la persoanele sancționate sau de la reprezentanții acestora”, a notat Eva Busza.
Potrivit ei, candidații la funcția de președinte și partidele politice ar trebui să respingă finanțarea străină ilicită și să respecte pe deplin și în timp util toate reglementările privind finanțarea campaniei. „Toate părțile interesate, inclusiv Guvernul, ar trebui să comunice despre problemele legate de referendumul constituțional într-un mod care să nu submineze drepturile femeilor și ale grupurilor minoritare. De asemenea, autoritățile relevante ar trebui să își intensifice eforturile pentru a proteja oficialii și personalul CEC, candidații, activiștii de partid, membrii societății civile, în special observatorii și jurnaliștii de amenințări, intimidare și violență, atât fizică, cât și online”, a declarat directoarea regională a NDI pentru Eurasia.
O altă recomandare este ca partidele politice, societatea civilă și cetățenii să se implice în mod pro-activ în exercitarea drepturilor lor democratice și să faciliteze o conversație națională de anvergură în jurul referendumului constituțional privind integrarea europeană.
Misiunea de evaluare preelectorală (PEAM) în Moldova s-a desfășurat în perioada 2-6 septembrie. Delegația a fost finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
NDI este o organizație non-profit, non-partizană, non-guvernamentală care lucrează în parteneriat în întreaga lume pentru a consolida și proteja instituțiile, procesele, normele și valorile democratice, pentru a asigura o calitate mai bună a vieții pentru toți. NDI pledează pentru o lume în care predomină democrația și libertatea, cu demnitate pentru toți. NDI a observat aproximativ 200 de alegeri în fiecare regiune a lumii, inclusiv alegerile parlamentare din 2019 și alegerile prezidențiale din 2020 din Moldova. Institutul implementează programe în Moldova din anul 2003.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.