Autorităţile trebuie să rezolve mai multe restanţe legislative în 2013, expert
Autorităţile Republicii Moldova trebuie să rezolve mai multe restanţe legislative şi normative legate de implementarea reformei sectorului justiţiei şi a strategiei naţionale anticorupţie. De asemenea, trebuie recuperat timpul pentru aplicarea Planului de acţiuni în domeniul liberalizării regimului de vize cu UE şi a Planului de acţiuni privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. O declaraţie în acest sens a făcut expertul ADEPT Corneliu Gurin.
Expertul a declarat într-un interviu pentru Info-Prim Neo, din ciclul „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, {publicat la 21 decembrie}, că pentru a atinge obiectivul semnării Acordului de Asociere cu UE în 2013 va trebui demonstrată fermitate în aplicarea legislaţiei anterior adoptate. Audierile parlamentare ar trebui să capete amploare şi eficienţă.
„Deficienţele aplicării legislaţiei vor trebui şi ele abordate rapid, cu maximă seriozitate şi la un nivel foarte înalt. Sunt foarte multe obiective care trebuie realizate, inclusiv sub aspect legislativ. Ar fi recomandabil ca Parlamentul să revină la activitate normală, în condiţii adecvate pentru funcţionarea instituţiei reprezentative supreme şi concomitent cu rezolvarea problemei sediului Parlamentului să fie rezolvate mai multe aspecte legate de eficienţa şi transparenţa activităţii legislativului şi a organelor sale de lucru”, a spus expertul.
Din păcate, a subliniat Corneliu Gurin, sub aspectul ordinii, previzibilităţii şi transparenţei activităţii Parlamentului în anul 2012 autorităţile au întreprins prea puţin şi anul viitor trebuie să repare deficienţele în domeniu.
Ciclul „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, lansat de Info-Prim Neo la 6 decembrie, prezintă opiniile a 12 intervievaţi despre prestaţia anului care se scurge. Interviul cu expertul ADEPT, Corneliu Gurin, este al 7-lea din acest ciclu.