„Autoritățile municipale se fac vinovate pentru nerespectarea normativelor în construcție în cadrul lucrărilor de reparație capitală a str. Vasile Alecsandri, Constantin Negruzzi și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt”.

 

 

 

Având în vedere apariția recentă în presă a unor declarații date de către autoritățile publice locale ale municipiului Chișinău privind tergiversarea lucrărilor de reparație capitală a străzilor Alecsandri, Negruzzi, bl. Ștefan cel Mare și Sfânt din cauza necesității de  a plasa pavaj tactil pentru facilitarea deplasării persoanelor cu nevoi speciale, în acest sens ținem să facem unele precizări.

Persoanele cu dizabilități cade sub acuzația autorităților în mod direct, fiind catalizatorii acestor schimbări.   În urma demersurilor Coaliției ”Fără bariere”  la data de 22 aprilie 2016 prin Hotărîrea Institutului Național de Standardizare nr. 117, standardele internaționale în domeniul accesibilității menționate mai sus, au fost adoptate la nivel național. Totodată, la data de 19 septembrie 2016 Judecătoria sect. Buiucani mun. Chișinău a admis integral acțiunea Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, membru al Coaliției și a obligat Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație  și ÎS ”Chișinău Proiect” să inițieze introducerea în proiectele de reparație a străzilor nominazate modificările solicitate, inclusiv a celor privind instalarea pavajului tactil pentru persoanele cu dizabilități

În replică, CAJPD ține să precizeze următoarele:

  1. Necesitatea ca orașul Chișinău să fie accesibil nu este un moft al persoanelor cu dizabilități  ce o cerință ce se impune ca un oraș să fie considerat unul European.
  2. Drumuri urbane Europene nu înseamnă doar procesul de a așterne asfaltul, ci și asigurarea condițiilor de accesibilitate, care este o cerință a partenerilor de dezvoltare care finanțează proiectul de reparație capitală a străzilor nominalizate.
  3. Autoritățile municipale sunt vinovate pentru  nerespectarea  legislației în vigoare privind asigurarea condițiilor de accesibilitatea.
  4. Autoritățile responsabile pentru nerespectarea legislației în vigoare pentru nerespectarea condițiilor de accesibilitate Direcția Generală căi și Comunicații a mun. Chișinău - beneficiar al proiectului, ÎS ”Chișinău Proiect - proiectant ”, executantul agentul economic - DELTA SRL.

Persoană de contact: Elena Stajila, Jurista, AO CAJPD, Tel: 079989098
 


DISCLAIMER:
Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.