Autorităţile locale din capitală stăruie asupra conectării blocurilor la sursa de alimentare cu apă caldă
Primarul general interimar Vasile Ursu a dispus efectuarea unor investigaţii de proporţii pentru a se stabili numărul exact de locatari ai blocurilor de locuit care ar accepta reconectarea la sursa de aprovizionare cu apă caldă. Serviciile municipale abilitate au informat, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, că rezultatele sondajului ar putea fi elaborate după data de 10 mai.
Autorităţile publice locale din capitală au declanşat campania de conectare a tuturor blocurilor de locuit la apă caldă acum câteva săptămâni, după ce administratorul SA Termocom, Dionisie Antocel, s-a plâns că şefii Asociaţii Proprietarilor Locuinţelor Privatizate (APLP) şi ai Cooperativelor de Construcţii Locative (CCL) se opun livrărilor de apă caldă, din care motiv Termocom-ul a înregistrat în anul trecut pierderi în sumă de 9 milioane de lei.
În şedinţa operativă de marţi, 2 mai, şeful adjunct al Direcţiei locativ-comunale, Petru Gontea, a raportat că 90 la sută din blocurile aflate în gestiunea serviciilor municipale deja beneficiază de apă caldă. Neconectate la reţea rămân 111 blocuri, locatarii cărora refuză serviciul. De asemenea beneficiază de apă caldă 51 la sută din blocurile APLP-urilor şi 75 la sută din cele ale CCL-urilor. În acelaşi timp, doar 53 din totalul de 2005 de case departamentale au apă caldă. Potrivit lui Gontea, aceste sunt rezultatele la moment ale unei comisii speciale, care investighează opinia locatarilor din toate blocurile neconectate la apă caldă şi care îşi va continua activitatea până la 10 mai. Gontea spune că până acum membrii comisiei au auzit opinii dintre cele mai diferite, de la dorinţa de a beneficia de apă caldă până la refuz categoric din cauza preţului mare al serviciului.
În context, Vasile Ursu a declarat că cei care resping oferta trebuie să se adreseze în instanţele respective pentru a le fi deconectat apartamentul, dar să nu le creeze incomodităţi altor oameni. El a reluat teza privind posibilitatea micşorării tarifului pentru apă caldă, chiar până la 5 lei pentru un metru cub, dacă ar fi folosită de mai mulţi consumatori.
Preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor consumatorilor, Roman Mihăieş, a declarat anterior pentru Info-Prim Neo că mai mulţi oameni renunţă la apă caldă din cauza tarifelor majorate şi calitatea reprobabilă a acesteia. În opinia lui Roman Mihăieş, autorităţile locale trebuie să se conducă de părerea locatarilor, iar în cazul în care ei nu-şi doresc acest serviciu, să nu insiste, fiindcă nimeni nu are dreptul să oblige pe cineva să procure marfă dacă acestă nu doreşte.
Referindu-se la dorinţa sau nedorinţa locuitorilor de a folosi apa caldă, analistul economic Veaceslav Ioniţă, a spus că nedorinţa este generată de faptul că preţul actual la apa caldă este unul administrativ, nejustificat economic şi dezbalansat. Din această cauză, susţine analistul economic, o tonă de apă încălzită în boiler costă mai puţin decât apa caldă din sistemul centralizat, ceea ce constituie un nonsens. Apa caldă este un produs auxiliar al centralelor electrice, nevoite, pentru buna lor funcţionare, să răcească într-un fel sau altul apa. El afirmă că preţurile pentru apa caldă trebuie fixate doar în conformitate cu calcule economice, şi nu politice.