Autoritățile iau în calcul reducerea numărului diplomaților ruși din Republica Moldova

Autoritățile de la Chișinău iau în calcul reducerea numărului diplomaților ruși din Republica Moldova. Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, se fac evaluări la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar la finalizarea lor se vor discuta propuneri concrete, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Grosu, este un context foarte clar, și anume existența războiului declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. „Federația Rusă nu a știut niciodată să respecte țările vecine sau foste republici sovietice. Ele au fost tot timpul tratate ca apendice, ca teritoriul lor. Ei asta nu au învățat din istoria lor. Explicația este simplă – se comportă ca un imperiu cu apucături vechi, toxice. Își extind hotarele, nu respectă legile internaționale, ceea ce vedem că se întâmplă în Ucraina. În cazul acesta trebuie să hotărâm ca atare”, a spus șeful legislativului.

„Noi, în general, evaluăm toată paleta de fenomene care se întâmplă. Deja nimeni nu-și face iluzii. Federația Rusă, prin intermediul unor grupări criminale organizate cu reprezentare în cadrul opoziției, întreprinde acțiuni de ordin hibrid pentru destabilizarea situației politice din Republica Moldova. Și noi nu putem fi imuni la asemenea evenimente”, a mai spus Igor Grosu.

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat astăzi pe șeful misiunii diplomatice al Federației Ruse în Republica Moldova în contextul declarațiilor unui reprezentant al Federației Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, precum că Rusia ar putea lovi podul de la Giurgiulești. La Minister s-a prezentat secretarul ambasadei, Anatoli Loșacov. La ieșire, el a declarat pentru presă că este vorba despre o procedură diplomatică obișnuită, la care au fost prezentate explicațiile de rigoare. Reprezentantul ambasadei a mai spus că partea rusească mizează pe înțelegere partenerilor de la Chișinău. Or, potrivit lui, „operațiunea militară rusească vizează doar teritoriul Ucrainei, iar scopurile și mersul operațiunii sunt atribuții în exclusivitate ale Ministerului rus al Apărării și nu ale reprezentanților administrațiilor regionale”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.