Autorităţile de la Tiraspol cer Parlamentului de la Chişinău să recunoască statalitatea regiunii transnistrene
Administraţia de la Tiraspol a adresat o scrisoare Parlamentului de la Chişinău prin care solicită acestuia să recunoască statalitatea regiuni separatiste.
Pretinsul soviet suprem al formaţiunii nerecunoscute din stânga Nistrului a adresat scrisori mai multor organisme internaţionale şi legislativelor din mai multe state, prin care solicită recunoaşterea „rmn” ca stat suveran şi independent Administraţia de la Tiraspol invocă drept argument rezultatele aşa-numitului referendum din regiune, desfăşurat în septembrie. Asemenea scrisori au fost adresate legislativelor din Federaţia Rusă, Ucraina, Belarusi, precum şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisiei Europene, OSCE.
Vicepreşedintele Parlamentului, Maria Postoico, a anunţat joi, 16 noiembrie, în şedinţa în plen a Legislativului de la Chişinău că o asemenea scrisoare a parvenit şi în Parlamentul moldovean, în seara zilei de 15 noiembrie.
În scrisoarea adresată deputaţilor de la Chişinău se menţionează că „Republica Nistrenia” este „un stat cu un sistem al puterii statale care funcţionează real, iar nerecunoaşterea acestui fapt frânează dezvoltarea economică şi socială a rmn”. De asemenea, în apel se menţionează că rezultatele referendumului din 17 septembrie au demonstrat că mai bine de 90% din populaţie consideră imposibilă rămânerea rmn în componenţa R. Moldova, iar observatorii internaţionali au recunoscut desfăşurarea referendumului drept democratică. „Nistrenia are tot temeiul pentru obţinerea statutului de stat recunoscut”, subliniază autorii apelului.
Tot prin documentul adresat Parlamentului de la Chişinău, sovietul suprem face apel către Camera Deputaţilor din Parlamentul României cu rugămintea de a iniţia procedura de recunoaştere a rmn drept stat suveran şi independent.
Deputatul comunist Victor Stepaniuc a apreciat acest apel drept un document politic care nu are baze legale. El propus formarea unui grup de lucru care să elaboreze o declaraţie în acest sens.
Propunerea lui Stepaniuc a fost susţinută de fracţiunea creştin-democrată, Iurie Roşca pronunţându-se pentru adoptarea acesteia în şedinţa de joi, sau cel târziu vineri. Deputatul Vlad Cubreacov a declarat că parlamentul era obligat să ia atitudine faţă de referendum după desfăşurarea acestuia.
La rândul său, deputatul sociel-liberal Oleg Serebrian a declarat că această scrisoare vine din partea unor persoane private, deoarece, aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol fiind nerecunoscute, nu este cazul ca să se răspundă fiecărei scrisori în parte. El a propus ca Parlamentul să ignore acest apel.
Alţi deputaţi din opoziţie de asemenea au specificat că această chestiune trebuie să fie examinată mai întâi în cadrul Biroului permanent, propunere care a fost susţinută, după mai multe discuţii.
Autorităţile de la Tiraspool au desfăşurat la 17 septembrie curent aşa-zisul referendum de autodeterminare, rezultatele căruia nu au fost recunoscute de comunitatea internaţională, cu excepţia Dumei de Stat a Federaţiei Ruse.