Autorităţile de la Chişinău se arată optimiste privind valorificarea cotelor pentru exportul produselor moldoveneşti de origine animală pe piaţa europeană
Moldova speră în scurt timp să poată valorifica cotele acordate de UE pentru exportul produselor moldoveneşti de origine animală. Guvernul a aprobat recent mai multe decizii importante în contextul perfecţionării sistemului naţional de inofensivitate alimentară şi armonizării acestuia la standardele europene, a declarat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Anatolie Gorodenco, citat de Info- Prim Neo.
Unul dintre documente se referă la stabilirea unor criterii de evaluare a sănătăţii pentru ovine şi bovine. Acestea prevăd norme de supraveghere a bolilor infecţioase, cum ar fi boala limbii albastre, tuberculoza şi briceloza la bovine, transmisibile şi la om. De exemplu, bruceloza se transmite la om în 60% din cazurile în care se consumă lapte crud sau brânză preparată din lapte care nu este pasteurizat. În laboratoarele de preparare a produselor lactate contaminarea se poate produce pe cale aeriană.
„De şi în Moldova nu au fost depistate aceste maladii la animale, considerăm oportun promovarea acestor norme în scopul cunoaşterii şi prevenirii”, a menţionat Anatolie Gorodenco.
De asemenea, au fost aprobate normele sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control şi combatere a gripei aviare. Cu trei săptămâni în urmă, executivul a aprobat şi normele de control a trichinellei la produsele din carne.
Prin implementarea acestor norme vor fi lichidate un şir de deficienţe depistate de experţii europeni, inclusiv de către cei de la Directoratul General Sănătatea Animală şi Protecţia Consumatorului al Comisiei Europene (DG SANCO), pentru obţinerea statutului de ţară terţă pentru exportul produselor animale pe piaţa UE.
UE a acordat cote tarifare în creştere, începând cu 2007 şi până în 2012, la carne proaspătă, refrigerată sau congelată, organe de animale, diferite tipuri de cârnat şi alte preparate din carne, produse lactate şi ouă de pasăre. Specialiştii locali consideră că şanse mai reale de a exporta în viitorul imediat apropiat Moldova are pentru poziţiile tarifare la produse lactate (lapte praf, de exemplu), unele conserve din carne şi ouă de pasăre. Exportul de mezeluri ar putea să se producă mai târziu, deoarece în afara de inofensivitate şi calitate producătorii autohtoni trebuie să mai ţină cont şi de gusturile consumatorilor europeni, diversificarea produselor fiind un obiectiv de perspectivă.