Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, susține că „ceea ce a spus în timpul conferinței de presă acesta este originalul”. În rest sunt interpretări și distorsionări ale sensului celor spuse de el, cu sau fără rea-voință. Potrivit șefului diplomației moldovenești, „ceea ce a urmat după, vine să confirme că, din păcate, nu există o abordare generală, unică, națională”. Potrivit lui, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din 1990 până în 1992 iulie, când a fost semnat acordul de încetare a focului între președintele rus, Boris Elțin, și Mircea Snegur, președintele de atunci al Republicii Moldova, transmite IPN.
„Deci, suntem, ca să mă exprim mai diplomatic, într-o apreciere haotică a trecutului nostru, de fapt, recent. Generația noastră, noi cunoaștem foarte bine ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat atunci. Deci, noi nu suntem generația copiilor noștri, care au aflat din poveștile noastre sau din cărți, din ziare, citind articole despre evenimentele de atunci. Noi, generația noastră, știm exact ce s-a întâmplat atunci și credeți-mă, din informația pe care pe parcursul carierei mele diplomatice am avut ocazia să o citesc și să o studiez, cunosc mult mai mult din implicațiile unora sau altora în conflictul armat din 1992”, a declarat Aureliu Ciocoi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Potrivit lui, sarcina este să dezghiocăm evenimentele care au avut loc, cu ochii larg deschiși – ce a făcut greșit Chișinăul, Tiraspolul, cine s-a implicat și cum. În opinia ministrului, este un teritoriu larg de cercetare.
Acum câteva zile, ministrul afacerilor externe a declarat într-o conferință de presă că „factologic, armata Federației Ruse, dislocată în estul Republicii Moldova, a intervenit în forță pentru a opri vărsările de sânge”.