Aurelian Lavric: PSRM se implică mai puțin în relația cu UE din considerente electorale

Expertul în geopolitică Aurelian Lavric, doctor, conferențiar universitar, este de părere că există o capacitate intelectuală a oamenilor din Parlament și Guvern, care înțeleg necesitatea de avea o relație bună cu Uniunea Europeană și înțeleg și necesitatea de a îndeplini condiționalitățile înaintate de aceasta. În același timp, în opinia sa, o componentă a majorității parlamentare, Partidul Socialiștilor, nu se implică foarte mult în relațiile cu UE, din considerente practice, electorale. Opiniile au fost exprimate în cadrul dezbaterilor publice „Despre calitatea relației UE-RM prin prisma celor șase condiții noi și vechi”, organizate de Agenția de presă IPN.

Aurelian Lavric a declarat că atunci când vine vorba de relația cu Uniunea Europeană, este important să se țină cont de ideologiile și principiile politice pe care le promovează cei de la guvernare. „Or, azi la putere este o alianță constituită, pe de o parte, dintr-un partid care s-a declarat pro-european, pe de altă parte, este cel de-al doilea partid, de stânga. Și după cum declara președintele țării, Igor Dodon, într-un moment și-a schimbat profilul politic – dintr-un partid care se pronunța pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică, acum se manifestă ca o forță politică ce pledează pentru relații echilibrate, atât cu UE, cât și cu Rusia”, a spus el.

În opinia conferențiarului, socialiștii, cel mai probabil contează pe voturile unei părți a electoratului, care crede în relația cu Federația Rusă ca fiind una foarte importantă. De asemenea, este și o parte din electorat care are anumite nostalgii. „Am menționat faptul că nu-mi amintesc când a avut loc o întrevedere a președintelui țării cu ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău. Există anumite obstacole care pot fi ușor depășit, în condițiile în care va exista o conștientizare și asumare din partea autorităților a acestei relații, care este în beneficiul țării”, opinează expertul în geopolitică.

În ceea ce ține de partidele de opoziție, potrivit expertului, acestea se declară pro-europene, au relații foarte bune cu instituțiile europene și au sprijin politic de acolo. „Sigur, Uniunea Europeană, cel puțin prin vocea unui europarlamentar, declară sprijin deschis acestor partide. Să vedem lupta care se va da și la prezidențiale, și după aceea la următoarele alegeri, dacă vor fi anticipate. Deci, miza scrutinelor va fi și aceasta: în ce măsură partidele, forțele, care se declară pro-europene, vor reuși, având acest sprijin din partea UE, să ajungă la putere”, a declarat Aurelian Lavric.

În altă ordine de idei, expertul a spus că politicienii înțeleg necesitatea de avea o relație bună cu UE și necesitatea de a urma recomandările UE întocmai, pentru că ele sunt în beneficiul țării și al cetățenilor. „Și ei, aflându-se la guvernare, asta promit și asta vor ca cetățenii să trăiască mai bine. Fără o relație bună cu Uniunea Europeană noi nu putem trăi bine, inclusiv datorită asistenței financiare pe care o acordă și o poate acorda UE”, a mai spus Aurelian Lavric.

Dezbaterile „Despre calitatea relației UE-RM prin prisma celor șase condiții noi și vechi”, sunt ediția a 147-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.